Gradovi

U Gradišci održana svečana akademija "Sloboda 1945-2016"

U Gradišci održana svečana akademija "Sloboda 1945-2016"
U Gradišci održana svečana akademija "Sloboda 1945-2016"

GRADIŠKA - Svečana akademija pod nazivom "Sloboda 1945-2016" održana je večeras u Kulturnom centru u Gradišci povodom Dana opštine, 24. aprila.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović čestitao je svim građanima Dan opštine, te istakao da je svečana akademija posvećena onima koji su ugradili svoje živote u stvaranje slobode i obezbijedili građanima da žive i rade.

Latinović je podsjetio da je Drugi svjetski rat na području opštine Gradiška izazvao velike strahote, ljudske žrtve i pustošenja, te istakao da Dan opštine, koji se praznuje kao znak sjećanja na dan oslobođenja Gradiške 1945. godine i na žrtve predaka, treba slaviti kao praznik mladosti, novog života i budućnosti.

On je rekao da se Gradiška danas razvija u moderan evropski grad, uprkos političkoj krizi i blokadi lokalnog parlamenta, koja, kako je naveo, nije izazvala velike i štetne posljedice.

Latinović je rekao da opština Gradiška normalno funkcioniše, da se svi budžetski korisnici redovno finansiraju na bazi privremenog budžetskog finansiranja.

"Do 30. juna imamo privremeni budžet i očekujemo da će od 1. jula budžet opštine nametnuti nadležni sud, a građani će na narednim lokalnim izborima odlučivati koja će politička opcija imati načelnika opštine i većinu u lokalnom parlamentu", istakao je Latinović, ocijenivši da je politička kriza u Gradišci bila nepotrebna i da je usporila razvoj opštine.

Načelnik Gradiške je istakao da je ova opština u prošloj godini ostvarila budžetski suficit od 1.270.000 KM, te dodao da će i dalje nastojati da zadrži domaćinski odnos u trošenju budžetskih sredstava.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Velimir Sakan, poslanik u Pradstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Đorđe Krčmar, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Švraka i Goran Đorđić.

Prisustvovali su i načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić, odbornici SO Gradiška, predstavnici SUBNOR-a Gradiška i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici vjerskih, obrazovnih, kulturnih, sportskih i drugih organizacija, udruženja i ustanova iz Gradiške.

U programu Akademije učestvovali su Gradski djevojački hor "Lira", glumci "Grad pozorišta" Gradiška, KUD "Kolovit", banjalučki pijanista Dinko Blagojević i soprani Alabina Smailović i Minja Šukalo, učenica Osnovne škole "Danilo Borković" Darija Vukota i učenici Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić" Gradiška.

U okviru programa obilježavanja Dana opštine - 24. aprila sutra će u gradskom parku biti položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i žrtvama fašističkog terora.

Potom će u Zavičajnom muzeju Gradiška biti otvorena izložba "Arheološka baština Gradiške", na kojoj će biti predstavljeni arheološki eksponati koje je Muzej sakupljao proteklih decenija.

U gradskom parku U Gradišci sutra će, sa početkom u 10 časova, biti održan Festival tradicionalne gastronomije i kulturne baštine "Zdravofest 2016" na kojem je predviđeno takmičenje za najbolji lovački i ribolovački kotlić, izložba zdrave hrane, promocija domaćih rakija, vina, sokova, pčelinjih i drugih eko proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije