Gradovi

U Kukuljama blokirano nekoliko kuća

U Kukuljama blokirano nekoliko kuća
U Kukuljama blokirano nekoliko kuća

SRBAC - Višednevne obilne kiše uticale su na rast vodostaja manjih rijeka i odvodnih kanala u srbačkoj opštini, a u popodnevnim časovima došlo je i do izlivanja rijeke Vrbas u Mjesnoj zajednici Kukulje, gdje je blokirano nekoliko kuća.

"U popodnevnim časovima obišli smo Mjesnu zajednicu Kukulje, gdje se počeo izlivati Vrbas u nebranjeni pojas između ove rijeke i odbrambenog nasipa koji je podignut od Kosjerova do Srpca. Nekoliko kuća je blokirano, voda je poplavila veće površine oranica pod usjevima i, ukoliko kiša ne prestane, prijeti opasnost od većih poplava u Kukuljama, Liliću, Malom Razboju i Glamočanima", rekao je Srni načelnik Štaba civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković.

On je istakao da je Civilna zaštita danas intervenisala u Gornjim Srđevićima, gdje je bujica odnijela dio asfaltnog puta, koji preko ovog sela spaja opštine Srbac i Prnjavor.

"Do poplave je došlo i u dijelu naselja Nožičko, jer je odvodni kanal zapušen i ne dozvoljava protok vode koja se izliva u obradiva polja", naveo je Vrsajković.

On je, nakon obilaska terena, istakao da će jedinice Civilne zaštite, ukoliko zatreba, biti spremne da evakuišu stoku i imovinu.

Poljoprivrednik Slavko Balać iz Kukulja kaže da se do kuća može doći samo u dubokim čizmama.

"Problemi za mještane sela u Lijevče polju tek će nastati ako Hidrocentrala `Bočac` bude morala ispuštati višak vode u Vrbas, čega se svi pribojavamo", rekao je ovaj poljoprivrednik.

Prema podacima Štaba civilne zaštite Srbac, nivo Vrbasa je u Delibašinom Selu kod Banjaluke danas prešao kotu vanredne odbrane za 25 centimetara, što je ozbiljno upozorenje za naselja pored Vrbasa nizvodno od Laktaša, pa sve do njegovog ušća u Savu, koje je udaljeno oko dva kilometra od centra Srpca.

FOTO ILUSTRACIJA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije