Gradovi

U Trebinju novo drveće umjesto starog

U Trebinju novo drveće umjesto starog
Foto: N.N. | U Trebinju novo drveće umjesto starog

TREBINJE - U trebinjskom Gradskom parku je posađeno 18 novih sadnica ukrasnog drveća, koje će zamijeniti stabla koja su u rekonstrukciji ove zelene površine bila uklonjena zbog sušenja i bolesti.

U pitanju je tender grada Trebinja vrijedan 24.000 maraka, u okviru kojeg je ovo tek prva faza, jer će se u narednom periodu saditi još novog drveća u cijelom gradu.

"Ovo su sadnice koje će rasti sporije, jer su u pitanju mladice koje treba njegovati, pa će u narednih 10 do 15 godina park imati sasvim novi izgled, ali će sigurno doživjeti i još neke korekcije", kaže Nedeljko Lambeta, direktor preduzeća "Komunalno" a.d.

Ostatak sadnica će biti nabavljen i posađen do kraja novembra i sve će biti nisko rastinje, ukrasni žbunovi, a na drugim lokalitetima Trebinja će se saditi visoko rastinje.

Lambeta dodaje da su sve vrste drveća, naročito one koje su predstavljale hortikulturne raritete, nastojali sačuvati, poput veoma rijetkog drveta sa Cejlona - cimetovca, koji je obolio, ali se liječi.

"Neke smo rijetke i vrlo visoke bagreme i borove morali ukloniti, jer su prijetili da se sruše i nije im bilo spasa, ali na njihovo mjesto dolaze iste takve vrste, samo je potrebno vremena da se one razviju", precizirao je Lambeta.

Kaže da se u idućoj godini nastavlja rekonstrukcija parka dovršetkom radova na velikoj fontani, postavljanjem dekoracija oko velikih stabala i zelenila uz zid koji opasava Gradski park, gdje je nekada bila živa ograda.

U prvoj fazi su posađene vrste kestena, košćele, magnolije, albicije i od grmova drijen, kamelija i pitospora, dok se u okviru ove faze sadi i pet palmi u Ulici trebinjskih brigada i jedna albicija na Cvjetnom trgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije