Gradovi

U Trebinju proslavljena Vrbica

U Trebinju proslavljena Vrbica
U Trebinju proslavljena Vrbica

TREBINJE - U navečerju praznika Ulaska Isusa Hrista u Jerusalim, u Trebinju je tradicionalno proslavljena Vrbica.

Litiju je formiralo preko 1.000 vjernika, uglavnom djece, krećući se od crkve Svetoga Jovana u naselju Police, preko Kamenog mosta i centralnih gradskih ulica, do Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u centru grada.

Ovaj praznik djece i cvijeća proslavili su i odrasli, koji su u prepunoj porti Sabornog hrama, zajedno s djecom, uzimali osveštane vrbove prutiće i nosili ih kućama, jer se čuvaju kao zaštitnici i čuvari njihovih domova.

"Sutrašnjim danom slavimo Hristov ulazak u Jerusalim i njegov posljednji put nakon koga sve blista svjetlošću, nadom, sve je puno života koji, evo, draga djeco i vi ostali, vidim i na vašim licima dok zajedno čekamo najsrećniji praznik Vaskrsenja Hristovog", rekao je ispred Sabornog hrama jerej Dražen Tupanjanin.

Uzimajući vrbovu grančicu, otac Dražen je kazao da ona, koja se budi iz zimskog sna, pokazuje da život opet buja, kao što Gospod pokazuje svima nama da smo djeca života, a djeca svjedoče o tome da je Bog živ i da je među nama, jer su djeca najbolji i najčistiji učitelji vjere.

Sutra će, na praznik Ulaska Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, u Sabornom hramu biti služena Sveta liturgija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije