Gradovi

U Višegradu postavljen spomenik Mehmed-paši Sokoloviću

U Višegradu postavljen spomenik Mehmed-paši Sokoloviću
Foto: visegrad24.info | U Višegradu postavljen spomenik Mehmed-paši Sokoloviću

VIŠEGRAD - Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću postavljen je danas u Ulici Druge podrinjske brigade u Višegradu, u organizaciji ove opštine.

Spomenik je okrenut ka višegradskoj ćupriji, a nalazi se na šetalištu od starog mosta do Andrićgrada.

Spomenik će svečano biti otkriven 28. juna na Vidovdan, sa početkom u 16.00 časova, u okviru održavanja Vidovdanskih svečanosti.

Na ceremeniji otkrivanja spomenika govoriće Slobodan Pavlović, koji je poklonio Višegradu spomenik, te akademik Matija Bećković.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević zahvalio je Pavloviću za ovaj poklon.

"Spomenik će nas podsjećati na istoriju ovog kraja, a zahvaljujući porodici Pavlović, koja iza sebe ostavlja neprolazne vrijednosti, Višegrad može da se turistima predstavi sa još jednim spomenikom kulture", rekao je Đurević.

Mehmed-paša Sokolović bio je otomanski vojskovođa i veliki vezir carstva. Rođen je u selu Sokolovići kod današnjeg Rudog u srpskoj pravoslavnoj porodici, a sa šest godina odveden je u janjičare u danku u krvi.

Odgajani su i obrazovani kao vojnici i muslimani, ali su zauzvrat dobijali priliku da se uključe i napreduju u osmanskom carskom sistemu.

Podizao je brojne zadužbine i vakufe širom Carstva. Po njegovom naređenju 1571. godine izgrađen je most preko Drine u Višegradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije