Gradovi

U Zenici obilježena godišnjica smrti Josipa Broza Tita

U Zenici obilježena godišnjica smrti Josipa Broza Tita
U Zenici obilježena godišnjica smrti Josipa Broza Tita

ZENICA - Članovi Udruženja Josip Broz Tito i brojni građani Zenice su okupljanjem i polaganjem cvijeća na spomen obilježju Papirna odali počast i prisjetili se lika i djela Josipa Broza Tita.

Tito je preminuo 04. maja 1980. godine u 15:05 sati, a Udruženje “Josip Broz Tito” u Zenici podsjetilo je sugrađane na period kada se punih 35 godina Tito nalazio na čelu SFRJ.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili Društvo Josip Broz Tito, Udruženje antifašista grada Zenice i ZDK, Gradski i Kantonalni odbor SDP-a, te Forum seniora SDP-a Zenice.

Nakon polaganja cvijeća građanima se prigodnim govorom obratio Sretko Radišić, koji je govorio o liku i djelu druga Tita, a nakon njega pružena je prilika i svim prisutnima da se obrate.

Podsjetimo, radnici pogona Čeličana, tadašnje zeničke Željezare, su u trenutku sahrane Josipa Broza Tita 08. maja 1980. godine u 15.17 sati izlili dva čelična INGOT-a i u znak sjećanja na taj događaj jedan je poklonjen “Muzeju 25. maj” u Beogradu, a drugi prvo postavili u park ispred Čeličane, da bi nakon rušenja SM Čeličane, zenički “Spomen ingot” bio prebačen u park Papirna.

Na njegovoj sahrani u Beogradu 08. maja 1980.godine prisustvovalo je više od 200 visokih zvaničnika iz 127 zemalja.

Tito je spadao među istaknute lidere koji su obilježili jednu epohu, a njegovo ime se veže za komunistički i partizanski pokret, događaje iz Drugog svjetskog rata koji su presudno utjecali na sudbinu bivše zajedničke države, te za osnivanje Pokreta nesvrstanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije