Gradovi

U Zenici oskrnavljena Crkva svetog Ilije Proroka

U Zenici oskrnavljena Crkva svetog Ilije Proroka
Foto: Fena | U Zenici oskrnavljena Crkva sv. Ilije Proroka

ZENICA - U ranim jutarnjim satima na Crkvi svetog Ilije Proroka u Zenici dogodila se krađa dijela oluka i nastrešnice, te je načinjena znatna materijalna šteta na nacionalnom spomeniku kulture Bosne i Hercegovine.

Odbor za međureligijsku saradnju Zenice oštro je osudio današnji vandalizam nad objektom velike religijske i kulturne vrijednosti, Crkvi sv. Ilije Proroka, koju Zeničani smatraju simbolom dijaloga, međureligijske saradnje i mira.

„Ovo je crkva koju su  bosanski franjevci uvijek otvarali za brojne događaje, koji su Zenicu činili i čine tako posebnim gradom. Zenički vjerski objekti, crkve i džamije tu su, sva ta moguća stoljeća, preživjeli su ratove i nemire i ne smijemo dozvoliti da ih neko skrnavi u miru. Očekujemo da cijela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj i podsjećamo da su crkve i džamije duše vjernika, mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra“, kazao je za Fenu sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenan Hodžić.

On ističe da od nadležnih policijskih i pravosudnih organa traže da učine sve kako bi se pronašli počinioci i  adekvatno sankcionisali, te poslala jasna poruka "da se u svetinje ne smije dirati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije