Gradovi

U bh. obrazovnom sistemu likovna kultura zapostavljena

U bh. obrazovnom sistemu likovna kultura zapostavljena
U bh. obrazovnom sistemu likovna kultura zapostavljena

TUZLA - Učenici i profesori Behram- begove medrese u Tuzli danas su u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli organizovali izložbu dokumenata, fotografija, slika i kaligrafskih radova učenika Medrese. Izložba je organizovana u povodu 390. godišnjice postojanja ove ustanove.

"Htjeli smo ovom izložbom da spojimo i javnosti predočimo sva tri perioda istorijskog voda Behram-begove medrese. Prvog onog u najdaljoj prošlosti, o kojima imamo samo neke dokumente. Najviše je to iz 20. stoljeća. Bit će prikazane fotografije odrastanje današnjeg kompleksa Medrese", kazao je Ahmed ef. Hatunić, direktor Behram- begove medrese.

U bosanskohercegovačkom odgojno- obrazovnom sistemu likovna kultura je dosta zapostavljena, što je karakteristika slabo razvijenih i siromašnih zemalja, smatraju u ovoj medresi. Želeći potaknuti svoje učenike na oplemenjivanje prirodnog dara i okoline, te razvijanje kreativnih sadražaja, kriterija i ukusa, Behram-begova medresa je pokrenula Kaligrafsko- likovnu sekciju kao vannastavnu aktivnost. Učenica Ajiša Čanić kaže da je sekcija zaživjela zahvaljujući interesovanju učenika ove medrese i profesora koji je pozvao likovne umjetnike da obučavaju učenike. Proces slikanja levhi je kompleksan.

"Prvo se počelo sa hamer papirom, sa jednostavnijim materijom. Preko smo nanosili kafu, pa onda preko bjelance pa se to pegla. Dug je proces. Treba papiri da stoje, da se suše na posebnim mjestima. Mi smo to nosili u naše sobe. Onda smo od kaligrafinje iz Sarajeva dobili kaleme. Po tri- četiri sata dnevno smo s njom radili da dovršimo jedan rad", priča ova učenica i dodaje da je potrebno slobodnom rukom popuniti šablon i obojiti kistom. Izložba će biti otvorena narednih deset dana za sve zainteresovane posjetitelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije