Gradovi

U čast heroini 'Majka Hrabrost' Drvar nakon 11 godina otvara predškolsku ustanovu

U čast heroini 'Majka Hrabrost' Drvar nakon 11 godina otvara predškolsku ustanovu
Foto: N.N. | U čast heroini 'Majka Hrabrost' Drvar nakon 11 godina otvara predškolsku ustanovu

DRVAR - Drvar će, nakon 11 godina, krajem marta dobiti javnu predškolsku ustanovu, kazao je Goran Broćeta, načelnik opštine.

"Naziv ustanove 'Majka Hrabrost' je ustanovljen u sjećanje na Drvarčanku Jelenu Trikić, koja je, žrtvujući svoj život, podarila život svom djetetu", objasnio je Broćeta i dodao da će u martu početi upis djece.

"Drvar je opština koja ima sve što je bitno za funkcionisanje jedne lokalne zajednice", kazao je Broćeta. Ističe da je najbitnije da opština ima dovoljan broj djece predškolskog uzrasta koja će biti upisana u vrtić.

"Donesena je i odluka o visini cijene boravka djeteta u vrtiću po kojoj cjelokupni boravak košta 120 KM, a poludnevni 60 KM. Ukoliko dvoje dece iz iste porodice pohađa vrtić, drugo dijete ima popust od 40 odsto, a treće dijete će imati besplatan boravak. Opština je odlučila taj način da na izađe u susret korisnicima vrtića", kaže Broćeta.

Naglasio je da će prostor najmlađi Drvarčani dobiti najviše zahvaljujući pomoći iz Republike Srpske. Prema njegovim riječima, iz Kabineta Milorada Dodika, predsjednika RS, odobrena su novčana sredstva za rekonstrukciju vrtića u iznosu od 60.000 KM, dok je Ambasada Bugarske donacijom od 40.000 KM obezbijedila opremanje vrtića. Ističe da je odluka o osnivanju vrtića donesena u junu prošle godine, iako je opština u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji.

Podsjećamo da se Jelena odrekla hemioterapije u interesu zdravlja bebe i tako izgubila bitku s opakom bolešću - karcinomom. Ona je rodila sina Nikolu, koji je nedavno proslavio peti rođendan. Tim potezom izabrala je potomstvo i produžetak života, a Drvarčani su izabrali naziv vrtića "Majka Hrabrost" da se ne zaboravi njen hrabri čin.

"Nezavisne novine" su, ponukane Jeleninim činom, utemeljile nagradu "Majka Hrabrost" na svojoj manifestaciji "Ličnost godine". Nagradu dobijaju osobe koje su učinile podvig godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije