Gradovi

U slučaju sudske procedure bez budžeta do septembra

U slučaju sudske procedure bez budžeta do septembra
U slučaju sudske procedure bez budžeta do septembra

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je Srni da resorno ministarstvo neće pokretati proceduru nametanja budžeta opštini Kneževo/Skender Vakuf ukoliko Ministarstvo finansija da pozitivno mišljenje na prijedlog budžeta koji je ranije usvojilo deset odbornika Skupštine opštine Kneževo/Skender Vakuf.

Prema njenim riječima, ukoliko mišljenje Ministarstva finansija bude negativno i ukoliko se krene u sudsku proceduru, opština Kneževo/Skender Vakuf ne može dobiti budžet do septembra, pa čak i oktobra i kasnije, što ne ide u prilog samoj opštini. 

"Problem oko budžeta opštine Kneževo/Skender Vakuf najbrže i najbolje se može riješiti u samoj opštini Kneževo/Skender Vakuf, naravno kada bi postojalo malo više dobre volje i spremnosti na dogovor među odbornicima i kod načelnika opštine", naglasila je Rešićeva.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske i u prethodnim godinama pokretalo inicijative za nametanje privremenog budžeta putem sudova, ali da se dešavalo da sud nije prihvatao inicijative za takvo nešto i nije pokretao proceduru. 

Rešićeva je dodala da je vrlo slična situaciji sa budžetom u Kneževu/Skender Vakufu bila situacija prošle godine pred popis stanovništva kada niko od lokalnih vlasti nije učinio ništa da formira popisnu komisiju što je tehničko pitanje, a sve zbog toga što su prije toga počeli problemi u disfunkcionisanju lokalne zajednice.

Iz opštine Kneževo/Skender Vakuf danas je saopšteno da je načelnik opštine Bore Škeljić proglasio vanrednu situaciju zbog elementarnih nepogoda koje su opštinu pogodile 27. jula, a da su, imajući u vidu da ova lokalna zajednica ne može koristiti sredstva iz vlastitog budžeta, opštini neophodna vanredna sredstva.

Deset odbornika Skupštine opštine Kneževo/Skender Vakuf usvojilo je  10. jula budžet za tekuću godinu. Prethodno je opština Kneževo/Skender Vakuf  imala odluku o privremenom finansiranju koja se više nije mogla produžavati.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske rekla je tada da Ministarstvo smatra dokument validnim, jer ga je izglasalo deset odbornika, ali da je dokument upućen Ministarstvu finansija na saglasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije