Gradovi

Ukinute dozvole za kršenje propisa

Ukinute dozvole za kršenje propisa
Ukinute dozvole za kršenje propisa

SARAJEVO - Nijedan poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo neće dobiti dozvolu za zaustavljanje i prolaz vozila u ulicama zabranjenim za saobraćaj, rekao je u petak "Nezavisnim" Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

"Neću izdati nijedno odobrenje zbog toga što su zastupnici zloupotrebljavali ove dozvole. Znam da neću još dugo biti na ovom mjestu, ali ja neću izdati više nijedno odobrenje dok sam ministar", poručio je Bubica, objasnivši da svi poslanici u Skupštini imaju besplatan parking u prvoj zoni u gradu.

Problem u vezi sa dozvolama za prolaz i zaustavljanje u ulicama u kojima saobraćaj nije dozvoljen iznijeli su poslanici Naše stranke u Skupštini KS, koji su ovaj upit dobili iz Skupštine.

Poslanik u Skupštini KS Edin Forto iz protesta je na svoj profil na društvenoj mreži Facebook stavio poziv koji je dobio iz Skupštine KS, a u kojem stoji:

"Molim Vas da u roku od tri dana dostavite Službi za skupštinske poslove kopiju saobraćajne dozvole, kako bi služba pokrenula postupak dobijanja odobrenja za prolaz i zaustavljanje vozila na motorni pogon u ulicama zabranjenim za saobraćaj u oba smjera od Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo", stoji u pozivu zastupnicima u Skupštini KS.

Predrag Kojović, poslanik u Skupštini KS iz Naše stranke, kaže da ne postoji niti jedan opravdan, pa čak ni razumljiv razlog zbog kojeg bi iko u ovoj zemlji, osim vozila policije i hitne pomoći, kada su na zadatku koji to zahtijeva, imao pravo kršiti bilo koje, pa i saobraćajne propise.

"Aksiom pravne države je da zakoni podjednako važe za sve građane i kada taj princip urušavaju upravo zakonodavci, onda vam je jasno zašto BiH nije pravna država i ko je za to odgovoran", ističe Kojović.

Abid Kolašinac, sekretar Skupštine KS, rekao je da se ova procedura provodi već 12 godina, otkako je on na poziciji sekretara, te da u Kantonu Sarajevo propusnica ovakve vrste ima 10.000.

"Lično sam protiv toga, ali su me neki zastupnici već zvali dok sam bio na bolovanju da pitaju kad će to biti završeno. Ako zastupnici na sjednici odluče da nema više ove privilegije, to nije nikakav problem", kaže Kolašinac.

Samer Rešidat, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte, ističe da poslanici ne treba da imaju nikakvu privilegiju, te da će pored inicijative da se ukine "bijeli hljeb", poslanici ove stranke tražiti i da se ukinu prava zaustavljanja i prolaza kroz ulice u kojima nije dozvoljen saobraćaj motornim vozilima.

"Zbog čega bi zastupnici koje je izabrao narod imali veće privilegije od tog naroda", kaže Rešidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije