Gradovi

Umjesto građana, stranački aktivisti preslišavali poslanike

Umjesto građana, stranački aktivisti preslišavali poslanike
Umjesto građana, stranački aktivisti preslišavali poslanike

DOBOJ - Umjesto radoznalih građana, salu Skupštine grada Doboj proteklog vikenda okupirali su stranački vojnici, koji su na javnoj tribini sugestivnim pitanjima nastojali da afirmišu svoje poslanike.

Naime, odbornici, direktori preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, rukovodioci filijala republičkih institucija, predsjednici mjesnih zajednica došli su na tribinu "Ti ih biraš, ti ih pitaš", koju su organizovali Centri civilnih inicijativa, a na kojoj su učestvovala četiri dobojska poslanika u Narodnoj skupštini RS. Organizatorima nije smetalo što je u sali više partijskih aktivista nego građana jer su i "stranački ljudi građani", te su prisutne prvo upozorili da ne dobacuju i postavljaju lična pitanja, a zatim im dozvolili da svoja pitanja poslanicima napišu, zbog čega se tražio list papira više.

"Dugoročno 'vježbajući' mi ćemo sigurno doći do toga da će i obični građani koji nisu partijski opredijeljeni doći i reći svoje stavove i mišljenja o raznim temama koje ih interesuju i od kojih im život zavisi", uvjeren je Željko Ninković, predstavnik Centara civilnih inicijativa.

Nikola Gavrić, poslanik SDS-a, i Mihnet Okić, poslanik "Domovine" (SDA), smatraju da, s obzirom na to da su partije čiji su članovi opozicija u RS, teže im je ostvariti ciljeve, do kojih lakše dolaze u saradnji sa lokalnom vlašću.

"Ako je (poslanik) opozicioni, onda je teže doći do rješenja nego kada je pozicija, ali u svakom slučaju, može se doprinijeti da se neke stvari lakše riješe", navodi Nikola Gavrić.

"Pronađemo donatore sa strane, grad pripomogne, tako napravimo donekle da bude održivo stanje ove populacije (povratničke). Dok entitetske vlasti, Vlada, resorno ministarstvo nisu ove dvije godine (koliko je poslanik) izdvojili nijednu KM za povratnike", kaže Mihnet Okić.

Sigurno je lakše djelovati poslanicima koji su u vladajućim partijama u RS, priznaje Jasna Lukić, poslanik SNSD-a, ali Doboj nije jedini grad u RS u kojem je na čelu lokalne vlasti SDS sa koalicionim partnerima.

 "I u Bijeljini je SDS-ova vlast. Međutim, ono što je razlika između Doboja i Bijeljine je to da je Bijeljina nekako spremnija, ima sve moguće projekte, da povlači dosta sredstava", kazala je Lukićeva.

S obzirom na to da je DNS i u lokalnoj i u republičkoj vlasti, čini se da je njenom poslaniku Slavku Gligoriću, koji može u nekim slučajevima da "završi posao", najlakše djelovati u Narodnoj skupštini RS.

"Vjerujte, ja sam dosta tih aktivnosti, mnogo određenih urgencija (uputio) da se to brže rješava, određene dozvole za fabriku u Ševarlijama. Ja stalno 'guram' neke projekte, infrastrukturne koji su veoma važni, kao, recimo, stanica saobraćajne policije", rekao je Gligorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije