Gradovi

Uranak u Doboju uz zvuke duvačkog orkestra

Uranak u Doboju uz zvuke duvačkog orkestra
Uranak u Doboju uz zvuke duvačkog orkestra

DOBOJ - Tradicionalnim urankom odsviranim u Gradskom parku Dobojlije su jutros probudili zvuci Gradskog duvačkog orkestra, čime je otpočelo obilježavanje 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

Član Gradskog duvačkog orkestra Goran Mitrović, koji je ujedno i profesor trube, rekao je da su od 6 časova članovi orkestra u podmlađenom sastavu svojim sugrađanima pripremili tradicionalni prvomajski uranak.

On je dodao da je u namjeri da se sačuva tradicija ovog muzičkog društva organizovana i besplatna škola trube.

Nirman Sarajlić, koji je u orkestru od 1968, naveo je da građani danas imaju manje osjećaja za ovu tradiciju u odnosu na nekadašnje vrijeme, kada je masovno dočekivan prvomajski urnak, kojima su otpočinjale prvomajske svečanosti.

Nakon obilaska grada, dvanaestočlani orkestar nastavio je širiti zvuke uranka po dobojskim prigradskim naseljima.

Duvački orkestar nastao je u okviru društva "Soko" 1920. Orkestar je dosta brzo osposobljen za nastupe na manifestacijama. Od tada mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra uticali su i doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju.

Osim nastupa u Doboju, orkestar gostuje i na koncertima širom BiH i zemalja u okruženju. Orkestar danas broji 12 aktivnih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije