Gradovi

Uredan početak sezone grijanja u Prijedoru

Uredan početak sezone grijanja u Prijedoru
Uredan početak sezone grijanja u Prijedoru

PRIJEDOR - Prijedorska "Toplana" spremno je dočekala sezonu grijanja, pa su od danas topli radijatori za gotovo 4.000 korisnika.

Direktor "Toplane" Prijedor LJiljana Despotović rekla je da su za početak sezone nabavljene dovoljne količine mazuta, da je skladišni kapacitet ovog preduzeća 1.000 tona ovog energenta, a da se u sezoni prosječno potroši od 4.800 do 5.100 tona mazuta, u zavisnosti od vremenskih prilika. 

"Cijena od 2010. godine za domaćinstva je 1,73 KM po metru kvadratnom mjesečno. To je visoka cijena grijanja, ali i tako visoka pokriva svega 60 odsto troškova. Sve redovne platiše imaju pet odsto popusta", rekla je Despotovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je dodala da bez pomoći gradske uprave nijedna sezona grijanja ne bi bila uspješno realizovana. 

Despotovićeva je navela da "Toplana" zagrijava oko 226.000 metara kvadratnih prostora, da je broj isključenih korisnika oko 900, a da je zbog nove gradnje stambeno-poslovnih objekata u gradu povećan i broj novih priključaka. 

"Potrošači za grijanje duguju 3,6 miliona maraka i dva miliona KM kamata, a svake godine u dva navrata imamo akciju otpisa 70 odsto kamata uz uplatu osnovnog duga. `Toplana` ima veće obaveze, ali ih uspijeva uredno servisirati", podsjetila je Despotović. 

Ona je dodala da godišnje "Toplana" troši 5,5 miliona KM samo za mazut, a da bi prelaskom na biomasu trošak za energent iznosio nešto više od dva miliona maraka. 

"Za realizaciju projekta prelaska sa mazuta na biomasu potrebno je sačekati formiranje vlada i parlamenata s obzirom na procedure koje zahtijeva Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/. Mi i dalje vjerujemo da je moguće da s tim kotlovima krenemo u narednu sezonu grijanja", navela je Despotovićeva. 

Vlada Republike Srpske prihvatila je 1. oktobra ove godine Informaciju o pripremi Projekta centralnog grijanja Prijedor po kojoj EBRD namjerava prijedorskoj "Toplani" odobriti sedam miliona evra kredita za rekonstrukciju kotlovnice uz sufinansiranje grant sredstvima u iznosu od dva miliona evra.

Kreditna sredstva bi se koristila za izgradnju nove kotlovnice na biomasu za daljinsko grijanje, a sredstva granta bi se koristila za finansiranje mjera za kontrolu potrošnje toplote na strani potrošača.

Rok otplate je 15 godina uključujući grejs-period na otplatu glavnice do tri godine od dana potpisivanja ugovora o zajmu. Zajam se otplaćuje u 24 jednake polugodišnje rate, s tim da je prvi datum otplate zajma 31. januar 2018. godine. Datum plaćanja kamate je takođe polugodišnji i plaća se svake godine. 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije