Gradovi

Uskoro rekonstrukcija 80 kilometara vodovoda u Sarajevu

Uskoro rekonstrukcija 80 kilometara vodovoda u Sarajevu
Uskoro rekonstrukcija 80 kilometara vodovoda u Sarajevu

SARAJEVO - Rekonstrukcija 80 kilometara dotrajale vodovodne mreže u Sarajevu trebalo bi da počne naredne godine iz kredita od 30 miliona evra koji će biti realizovan zaduženjem FBiH u sklopu Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Sredstava su namijenjena rekonstrukciji i obnovi prioritetnih komponenti vodovodne i kanalizacione mreže, ugradnji mjerne i kontrolne opreme, snabdijevanju postrojenja električnom energijom, pumpama i hlorinaciji u Sarajevu.

U Kantonalnom javnom komunalnom poduzeću "Vodovod i kanalizacija" kažu da će ovaj zajam značiti početak investiranja u sistem za koji duži niz godina nije bilo značajnijeg ulaganja, a to će ujedno značiti urednije vodosnabdijevanje u najugroženijim dijelovima grada Sarajeva.

Vlada Federacije BiH je nedavno nakon prihvatanja Informacije Federalnog ministarstva finansija, donijela Odluku o zaduženju FBiH po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Zajam se daje na 15 godina uz trogodišnju odgodu početka vraćanja.

Vlada FBiH je dala saglasnost za zaključenje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između BiH i FBiH, kao i Podugovora o zajmu između FBiH i Kantona Sarajevo, koji će, dalje, zajam proslijediti KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo.

- Tim kreditnim zaduženjem će se finansirati radovi za: prioritetnu rekonstrukciju stare i dotrajale vodovodne mreže na kojoj je zabilježena učestala pojava kvarova kao i dijelova kanalizacione mreže, podizanje pogonske spremnosti sistema (pumpne i hlorne stanice, elektropostrojenja i sl.) te upravljanje vodovodnim sistemom (mjerna i kontrolna oprema) - kazali su Feni u KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Naglasili su da je prioritet rekonstrukcija dotrajalih dijelova vodovodnog sistema.

Planom je predviđena rekonstrukcija oko 80 kilometara vodovodne mreže na kojoj su zabilježeni gubici vode.

Početak radova na terenu zavisi od dinamike ispunjenja uslova za proglašenje efektivnosti kredita od EBRD-a (uslovi koji se moraju ispuniti po Ugovoru o zajmu).

U poduzeću "Vodovod i kanalizacija" kažu da su ispunili sve uslove po Ugovoru o zajmu te da preostaje potpisivanje seta ugovora od FBiH i Kantona Sarajevo.

- Nadamo se da će radovi početi s građevinskom sezonom naredne godine - kazali su Feni u "Vodovodu i kanalizaciji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije