Gradovi

Ustanove i ulice u Trebinju u novom ruhu

Ustanove i ulice u Trebinju u novom ruhu
Foto: Ilustracija | Ustanove i ulice u novom ruhu

TREBINJE - Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, je izrazila zadovoljstvo što se Trebinje u posljednjih godinu dana izgrađuje i ide ka punom prosperitetu.

Navela je da se rekonstruišu ustanove u gradu, obnavljaju ulice, zelene površine, kao i ostala infrastruktura koja svaku sredinu čini urbanom.

Ovoj činjenici idu u prilog, kako je kazala Golićeva nakon sastanka s trebinjskom gradskom upravom i menadžementom Bolnice, radovi koji se izvode u Gradskom parku, na ulicama, mostovima, ali i na pomenutoj zdravstvenoj ustanovi, koja će ubuduće biti komfornija za pacijente.

"Ovo je poklon Vlade gradu Trebinju u iznosu preko 890.000 maraka, koliko je uloženo u rekonstrukciju objekta na kome nisu izvođeni ovakvi radovi desetinama godina unazad. Mi smo prepoznali značaj ovakve zdravstvene ustanove za sve građane koji gravitiraju ovoj bolnici", kazala je Golićeva.

Završava se prva faza zamjene otvora i radova na izolaciji, dok druga faza, koja podrazumijeva instaliranje toplotnih pumpi specijalizovanih za energente prilagodljive trebinjskoj klimi, treba da se okonča do kraja godine, za šta je Ministarstvo uspjelo obezbijediti 50 odsto bespovratnih sredstava, dok će 50 odsto obezbijediti grad Trebinje.

Vaso Mijanović, direktor Bolnice, kaže da se prva faza završava 1. decembra, te da su radovima obuhvaćeni izgradnja krova, novih otvora i obnova fasade, što nije rađeno od 1964, kada je Bolnica otvorena. U drugo fazi će za 600.000 maraka biti urađen novi sistem grijenja i hlađenja, solarni paneli za grijanje vode i mašinske instalacije.

Golićeva kaže da je zadovoljna cjelokupnim projektom UNDP-a koji se odnosio na rješavanje energetske efikasnosti u cijeloj BiH, a koji je koštao 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava, od kojih je polovina pripala Republici Srpskoj i to preko ovog ministarstva.

"Ova sredstva će se, uz kofinansiranje lokalnih zajednica, trošiti isključivo na rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata, ne samo u oblasti školstva i zdravstva", dodala je ona.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da se dobrom komunikacijom i saradnjom s Vladom RS mnoge stvari u lokalnim zajednicama mogu unaprijediti.

"Ovaj primjer energetske efikasnosti o tome najbolje govori", kazao je Petrović.

On je ministarki predočio i projekat izgradnje reciklažnog centra na prostoru gradske deponije Obodina.

Golićeva je prisustvovala i potpisivanju ugovora za Projekat rehabilitacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Potpisivanju ugovora, vrijednog 1.665.000 evra, u koji će Švedska razvojna agencija SIDA uložiti milion, prisustvovale su i predstavnica SIDA Mari Berstrom, kao i Radmila Mihić, šefica Tima za upravljanje projektom "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije