Gradovi

Usvojen rebalans budžeta Opštine Šamac

Usvojen rebalans budžeta Opštine Šamac
Usvojen rebalans budžeta Opštine Šamac

ŠAMAC - Odbornici Skupštine opštine Šamac usvojili su danas Nacrt rebalans opštinskog budžeta od 7.265.000 KM, koji je manji za dva odsto ili 135.000 KM u odnosu na planirani budžet opštine za 2014.

Načelnik opštinskog odjeljenja za finasije Jadranka Đukić rekla je da je jedan od razloga rebalansa to što je, "prema odluci Vlade Srpske, došlo do smanjenja koeficijenta raspodjele indirektnih poreza za 7,69 odsto u odnosu na plan budžeta, i to počev od 1. jula".

"Drugi razlog su tehnički problemi u budžetu za 2014, gdje nisu planirani ekonomski kodovi na koje je trebalo iskazati troškove nastale u poplavama", dodala je Đukićeva.

Odbornici opozicije - SDS i DP, nisu dali podršku Nacrtu rebalansa budžeta, ističući da je "veliki deficit i što rebalans ne garantuje izvršenje budžeta za ovu godinu".

Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je da je se deficit jednim dijelom odnosi na realne troškove nastale usljed poplava, koje su došle u periodu značajnijeg punjenja budžeta.

"Imali smo mnogo direktnih troškova, pogotovo kada je riječ o robi i uslugama u vezi sa poplavama. Rebalans je bio neophodan, prvenstveno na onaj dio troškova koji je iskazan kroz nenaplaćivanje određenih poreza", naveo je Minić.

On je rekao da do kraja godine očekuje još jedan rebalans, koji će se odnositi na "jedan dio smanjenja realnih troškova koje ima opština kada je riječ o otplati dugova i kredita".

Minić je pozvao sve odbornike da u narednom periodu daju konstruktivne prijedloge na ovaj nacrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije