Gradovi

Vatrogasci traže zakonske mjere za izazivanje požara

Vatrogasci traže zakonske mjere za izazivanje požara
Vatrogasci traže zakonske mjere za izazivanje požara

TREBINJE - Kažnjavanje svih onih nesavjesnih građana koji su na bilo koji način izazvali požare i time prouzrokovali znatne materijalne i ekološke štete ne smije više biti mrtvo slovo na papiru, već se ovakvi prekršaji moraju uvesti u zakon i kazne strogo primjenjivati.

Ovo je zaključeno u Trebinju na sastanku predstavnika Vatrogasnog saveza Republike Srpske sa hercegovačkim vatrogascima koji su zajednički razmatrali mogućnosti dostavljanja amandmana nadležnom ministarstvu za prijedlog Nacrta zakona o zaštiti od požara RS.

“Neke lokalne zajednice su taj problem riješile kroz opštinske odluke o preduzimanju mjera za zaštitu od požara, uspijevajući naći modus sankcionisanja, zbog čega i mi na krovnom nivou želimo riješiti konačno i ozbiljno ovaj problem”, rekao je Goran Stojaković, predsjednik Vatrogasnog saveza RS.

On kaže da su potrebe za manjim avionima, takozvanim air traktorima, evidentne u pojedinim situacijama, ali da su mogućnosti trenutno takve da je bolje koristiti ono što već imamo na raspolaganju, poput helikoptera Oružanih snaga BiH, jer su cijene i nabavke i održavanja ovih letjelica ogromne.

Dragan Paranos, komandir Vatrogasne jedinice Lastva, kaže da je u zakon neophodno ugraditi i pojednostavljenje nabavke vatrogasne opreme, gdje će se procedure nabavke maksimalno skratiti, jer se, kako kaže, kod pojedinih vatrogasnih jedinica dešavalo da po četiri godine ne mogu završiti tendere nabavke materijalno-tehničkih sredstava.

“Tako se desilo da zbog neke tenderske dokumentacije Trebinje ne može da nabavi jedno vozilo već godinu dana, a istovremeno rade sa vozilima starim i po nekolike decenije koje sami krpe i popravljaju kako znaju, što radi i naše društvo”, kazao je Paranos…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije