Gradovi

Vazduh u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Sarajevu jako zagađen

Vazduh u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Sarajevu jako zagađen
Vazduh u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Sarajevu jako zagađen

SARAJEVO - Najnekvalitetniji vazduh posljednjih dana je u Tuzli i Lukavcu, potom Zenici i Sarajevu, dok građani Jajca i Goražda udišu nešto čišći vazduh mada su i u tim gradovima zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10 – saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Tuzli su mjerene izuzetno visoke koncentracije lebdećih čestica: na stanici BKC blizu 400 ug/m3, u Zenici (Radakovo) 330, u Sarajevu 275, a u Lukavcu do 260 ug/m3.

Istovremeno, koncentracije sumpordioksida su dostizale vrlo visoke vrijednosti u pojedinim satima na stanicama u Zenici, Tuzli i Lukavcu.

Kako ističu iz FHMZBiH, ovo su izuzetno visoke koncentracije prašine i građani bi se trebali ponašati u skladu s preporukama zdravstvenih radnika.

U Jajcu i Goraždu mjerene koncentracije su bile znatno niže.

U naredna tri dana ne očekuje se značajno poboljšanje opštih meteoroloških uslova s aspekta kvaliteta vazduha, te se predviđa nastavak trenda porasta koncentracija zagađujućih materija.

– Nadležne institucije na općinskim i kantonalnim nivoima su dužne da poduzmu korake za smanjenje zagađenja u skladu sa zakonskim propisima odnosno planovima za postupanje u ovakvim situacijama donesenim na lokalnim nivoima – navodi se u saopštenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije