Gradovi

Verifikovane diplome đaka Medicinske škole u Bihaću

Verifikovane diplome đaka Medicinske škole u Bihaću
Foto: Ilustracija | Verifikovane diplome đaka Medicinske škole u Bihaću

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je danas Zakon o verifikaciji diploma učenika koji su okončali četvorogodišnje školovanje u Srednjoj medicinskoj školi koja djeluje u okviru Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao Drugi" u Bihaću.

Ova odluka je usvojena glasovima većine poslanika u ovom zakonodavnom tijelu, čime je riješen problem 320 učenika koji su okončali školovanje za zanimanja medicinski i zubni tehničar.

Istovremeno, Skupština je razmatrala i odbacila elaborat o osnivanju Srednje medicinske škole te je zaključeno kako se ova škola ne može proglasiti ustanovom od općeg interesa i da se njeno finansiranje prebacuje na osnivača, a to je u ovom slučaju Banjalučka biskupija.

Jedan od usvojenih zaključaka je da nadležni organi ispitaju kako je pomenuta srednja škola u posljednje četiri godine mogla raditi bez odobrenja Ministarstva obrazovanja USK i potrebnih dozvola, te ko je omogućio da se njen rad finansira iz budžeta Unsko-sanskog kantona.

I ovu sjednicu Skupštine USK pratili su učenici i njihovi roditelji okupljeni ispred zgrade u kojoj je održana sjednica. Istovremeno, odlučeno je da će se iz budžeta USK i u narednom periodu nastaviti finansiranje Opće gimnazije koja djeluje u sastavu KŠC "Ivan Pavao Drugi".

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja USK ranije je odbilo verifikovati diplome učenicima pomenute Srednje medicinske škole, uz obrazloženje da Katolički školski centar nikada nije dobio sva potrebna zakonska odobrenja za njen rad. U sklopu ove škole prije četiri godine započelo je školovanje za zanimanja medicinski tehničar i zubni tehničar, a ove godine 360 polaznika ovih zanimanja okončalo je obrazovni proces. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije