Gradovi

Veterani RS u Trebinju: Ko će brinuti o nama?

Veterani RS u Trebinju: Ko će brinuti o nama?
Veterani RS u Trebinju: Ko će brinuti o nama?

TREBINJE - Veterani Republike Srpske izrazili su danas u Trebinju bojazan da će, nakon postizbornih koalicija i dogovora, oni koji su jednom potpisali prenos nadležnosti to učiniti opet, pozivajući srpske predstavnike u Sarajevu na jedinstvo, jer, kako su istakli, onako kako su oni u ratu odbranili Srpsku, na političarima je da je brane u miru.

"Ne mogu se potpisivati dogovori sa osvjedočenim neprijateljima srpskog naroda koji u svojim programima proklamuju nestanak Republike Srpske, zbog čega u ime svih veterana rata postavljam pitanje – Kome ćemo mi dostavljati svoje zahtjeve za poboljšanje našeg statusa i zar o njima sutra treba odlučivati Emir Suljagić ili na nivou BiH Željko Komšić?", zapitao se Duško Vukotića, predsjednik Veterana RS.

On je, zajedno sa predstavnicima veterana iz Hercegovačke i Sarajevsko-romanijske regije koji su se okupili ispred spomenika najpoznatijeg istočnohercegovačkog borca proteklog rata, vojvode Nedeljka Vidakovića, istakao da platforma HDZ-a i SDA podrazumijeva i brigu o veteranima rata, dok naši predstavnici koji su sa njima potpisivali sporazum nisu insistirali da u taj sporazum uđe i briga o veteranima rata u Republici Srpskoj.

Vukotić je negodovao i zbog neadekvatnog tretmana osumnjičenih za ratne zločine, gdje je samo u posljednjih mjesec dana uhapšeno gotovo 30 Srba, što ni približno nije recipročno broju uhapšenih Bošnjaka ili Hrvata.

"Da li će iko od naših predstavnika konačno postaviti pitanje predstavnicima drugih naroda o paritetu u hapšenjima, jer u Hagu i Sarajevu Srbima izrečeno 2.144 godine robije, za razliku od Bošnjaka kojima je izrečeno 323 godine ili Hrvatima od 57 do 60 godina?", nastavlja sa pitanjima Vukotić, ne želeći, kako kaže, da se miješa u pravosuđe.

Zbog svega ovoga su Veterani RS ogorčeni, pozivajući iz Trebinja sve srpske legalno izabrane predstavnike u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da se, kako kažu, dozovu pameti, da ne guraju narod u ono što je već prošao i da složno grade Srpsku, na šta ih obavezuje i Ustav RS.

Veterani RS su apelovali na sve političke stranke Srpske da svoje snage usmjere ka jačanju institucija Republike Srpske, jer se, kako kažu, samo na taj način može ojačati BiH, a obrnut proces nije moguć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije