Gradovi

Više obroka za gladne u Doboju

Više obroka za gladne u Doboju
Više obroka za gladne u Doboju

DOBOJ - Do 350 obroka dnevno, skoro 130 više nego trenutno, biće spremano u narednih godinu dana u Narodnoj kuhinji, koju je nakon prošlogodišnje poplave osnovao Međunarodni forum solidarnosti "Emmaus" iz Doboj Istoka u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Doboj i ovdašnjom Gradskom upravom.

Sporazumom o načinu rada Narodne kuhinje pređvideno je da troškove ubuduće snose Gradska uprava, tri vjerske zajednice i "Emmaus", a spiskove korisnika obroka će sačinjavati Centar za socijalni rad.

"Učestvovaće grad Doboj sa 0,80 KM po jednom obroku, tako da će to biti oko 9.000 KM mjesečno, iako će oni ('Emmaus', nosilac projekta) izbjegavati učešće grada dok ima dovoljno donatora", izjavio je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, te dodao da je za finansiranje Narodne kuhinje zainteresovan i Azerbejdžan.

"Mi iz Islamske zajednice ćemo najvjerovatnije donirati nekoliko tona kurbanskog mesa u akciji kurbana, pravoslavna i katolička crkva će sakupljati namirnice. Dakle, mi ćemo namirnicama, a ne finansijskim sredstvima učestvovati. Mislim da ako se dobro organizujemo možemo više od 50 procenata potreba kuhinje obezbijediti, jer te namirnice nose najveći dio tereta", rekao je Bajro efendija Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

Trenutne potrebe za besplatnim obrokom su oko 220 porcija dnevno, kaže Danka Sušić, direktor Centra za socijalni rad, a korisnici su socijalno najugroženije Dobojlije, kojima je to jedini topli obrok.

"Ta brojka se može promijeniti u zavisnosti da li je neko dobio posao ili ostao bez posla, ali obično je taj broj do 220 obroka dnevno. Svi koji su bili poplavljeni, a više nisu u stanju socijalne potrebe su skinuti s te liste, a oni koji nisu bili poplavljeni, ali su u stanju socijalne potrebe sada su na toj listi", navela je Sušićeva, te dodala da su u julu 72 socijalno ugrožene porodice dobijale besplatan topli obrok.

Narodna kuhinja radi svaki dan izuzev nedjelje od 10 do 14 časova, a iako se nalazi u prigradskom naselju i od pojedinih korisnika je udaljena i po nekoliko kilometara, svi oni redovno dolaze po ono što ih sljeduje.

"Sestra je bolesna i ne može da skuha, tako da dolaskom ovdje rasteretim nju i pomognem sebi. Obroci su prilično kvalitetni, a meni je zbog bolesti potrebmo da jedem šest puta manje obroke", kaže jedan od korisnika.

"Ne radimo ni ja ni muž, pa obrok puno znači. Teško živimo, svaki dan dolazim, ako sam bolesna ne dođem. Voljela bih da radim, da ne dolazim. Radila sam, čekam dvije godine do penzije", priča korisnica kuhinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije