Gradovi

Višegrad se bratimi sa Zvenigradom, Kosovskom Mitrovicom i Zvečanom

Višegrad se bratimi sa Zvenigradom, Kosovskom Mitrovicom i Zvečanom
Foto: Ilustracija | Višegrad se bratimi sa Zvenigradom, Kosovskom Mitrovicom i Zvečanom

VIŠEGRAD - Načelnik Višegrada Mladen Đurević danas je potpisao povelje o bratimljenju sa Zvenigradom iz Rusije i Kosovskom Mitrovicom, te opštinom Zvečan sa Kosova i Metohije.

"Potpisali smo povelje koje će nas povezivati i širiti saradnju na svim nivoima", naglasio je Đurević.

On je izrazio zadovoljstvo što su povelje potpisane dan uoči slave opštine Višegrad - Male Gospojine. 

Predsjednik opštine Zvečan Ivan Teodosijević rekao je da srpski narod ima dvije kuće, Republiku Srpsku i Srbiju, i obje su sazidane na temeljima Kosova i Metohije. 

"Želim da ti temelji i dalje budu čvrsti i nadam se da će nekada to biti zajednička kuća", istakao je Teodosijević. 

On je zahvalio načelniku opštine Višegrad što je prihvatio incijativu za bratimljenje, kao i predsjedniku republičkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu, koji je sav humanitarni rad usmjerio prema srpskom narodu na Kosmetu.

Predsjednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da je srpski narod u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji povezan, a Višegrad i Kosovska Mitrovica nastojaće da učvrste tu vezu i planiraju projekte ekonomskog jačanja. 

"Cilj je da svaki građanin živi bolje, da napredujemo. Povezanost potvrđuje našu odlučnost da svi zajedno idemo ka svetlijoj budućnosti", istakao je Spirić.

Zamjenik gradonačelnika Zvenigrada Rižov Jevgenij Nikolajevič rekao je da je put do ove saglasnosti bio veoma dug. 

"Veliku zahvalnost dugujemo Rusko-srpskom prijateljstvu 'Zavjet', koje je bilo inicijator potpisivanja povelja o bratimljenju", istakao je Nikolajevič. 

Bratimljenju u zgradi opštine Višegrad u Andrićgradu prisustvovao je i predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je uručio zahvalnicu ovog odbora opštini Višegrad za nesebičnu pomoć djeci i srpskom narodu na Kosmetu. 

"Danas je veliki dan. To samo pokazuje da između nas ne postoje granice i da ta veza ne može biti raskinuta", naglasio je Arlov. 

Program obilježavanja slave opštine Višegrad biće nastavljen danas otvaranjem prostorija opštinske Turističke organizacije. 

U 12.30 časova biće položeno cvijeće kod spomenika braniocima Republike Srpske, a u 13.00 časova u hotelu "Višegrad" organizovan prijem za porodice poginulih boraca Vojske Republike Srpske. 

U Domu kulture u 17.00 časova biće održana svečana akademija na kojoj će biti uručene povelje za više od 20 doktora nauka koji su porijeklom iz Višegrada. 

U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu sutra, na Malu Gospojinu biće služena liturgija od 9.00 časova. 

Lomljenje slavskog kolača biće obavljeno u Gradskoj kući u Andrićgradu u 11.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije