Gradovi

Vlada ulaže u obnovu i razvoj Čelinca

Vlada ulaže u obnovu i razvoj Čelinca
Vlada ulaže u obnovu i razvoj Čelinca

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Čelinac jedna od opština u kojoj su 2014. godine katastrofalne poplave prouzrokovale ogromnu materijalnu štetu, ali da je, zahvaljujući sredstavima iz Fonda solidarnosti i mnogim donatorima, Vlada nastojala što brže da sanira posljedice poplava i pomogne u obnavljanju domaćinstava, infrastrukture, škola.

"Zajedničkim doprinosom smo obnovili i Centar za kulturu u Čelincu", istakla je Cvijanovićeva u izjavi za Srnu uoči današnje posjete Čelincu.

Prema njenim riječima, iz donatorskih sredstava posredstvom Fonda solidarnosti u Centar za kulturu uloženo je 135.000 KM, od čega je opština Čelinac izdvojila 35.000 maraka.

"Pored današnje investicije u Centar za kulturu, iz Fonda solidarnosti u Čelincu je kroz platne kartice vaučere podijeljeno 2,5 miliona, 600.000 izdvojeno je za saniranje šteta od poplava nastalih na školskim objektima, oko 400.000 maraka kroz projekat zaštite od poplava u saniranju korita rijeke Vrbanje, kao i 3,4 miliona maraka kroz program zaštite od poplava u saradnji sa EIB-om", dodala je premijer Srpske.

Ona je podsjetila da je iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa u projekte na teritoriji opštine Čelinac uloženo blizu devet miliona maraka, od čega je u modernizaciju puteva uloženo skoro tri miliona, u obnovu škola oko četiri miliona maraka, a ulagano je i u objekte javnih službi i ustanova, te podržane mnoge privredne i poljoprivredne aktivnosti.

Iz privredne komponente razvojnog programa kroz plasmane IRB Republike Srpske po kreditnim linijama odobreno je oko 13 miliona maraka, dok je kroz budžetsku podršku Ministarstva industrije, od 2006. do danas uloženo oko 4,2 miliona KM, od čega je za podsticaj izvozu izdvojeno 3,5 miliona maraka.

Takođe, podsjetila je Cvijanovićeva, za sufinansiranja preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće isplaćeno je 86.000 maraka, za uvođenje ISO standarda 60.000 maraka, kao i za podsticaje za zapošljavanje nezaposlenih 75.000 maraka.

"Kroz Program zaštite socijalno ugroženih kategorija izdvojeno je pola miliona maraka subvencija za električnu energiju", istakla je premijer Srpske.

Kad je riječ o važnim projektima iz vodosnabdijevanja, na teritoriji opštine Čelinac realizovaće se dio projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske" u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, u vrijednosti od 3,2 miliona evra.

Cvijanovićeva je naglasila da se kroz različita vidove podrške Vlade i ministarstava Srpske ulagalo u razne oblasti.

Vlada je kroz realizaciju Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije za stambeno zbrinjavanje izdvojila oko 1,7 miliona maraka i stambeno su zbrinute 92 porodice.

Kroz Program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Čelinac izdvojeno je 3,4 miliona, dok je za zapošljavanje koje provodi Zavod za zapošljavanje u Čelincu zaposleno 227 lica, za što je utrošeno oko 700.000 maraka, a preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u opštini Čelinac zaposleno je njih 57.

Takođe, za održivi povratak uloženo je više od pola miliona maraka na teritoriji opštine Čelinac.

Ukupna ulaganja u poljoprivredu u opštinu Čelinac za period od 2007-2015. godine iznose oko 10,5 miliona maraka, od čega je na osnovu podsticaja izdvojeno 5,8 miliona KM, dok je po osnovu štete od poplava u maju 2015. godine u poljoprivredi isplaćeno oko 60.000 maraka.

Cvijanovićeva je naglasila da je zahvaljujući solidarnosti i humanosti i odgovornom radu obnovljen porodični, privredni i institucionalni život u Republici Srpskoj, a zahvaljujući Udruženju "Fonda dijaspora za maticu" u Srpskoj, koji su donirali sredstava Fondu solidarnosti, započeta je realizacija pet projekata u opštinama koje su pogođene poplavama, a u opštini Čelinac od tih sredstava obnovljen je Centar za kulturu.

U Centru za kulturu urađena je nova krovna konstrukcija, limarija, fasada, nov enterijer, pozorišna sala sa namještajem, mokri čvorovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije