Gradovi

Vlast u FBiH će pomoći u zapošljavanju mladih u Bihaću

Vlast u FBiH će pomoći u zapošljavanju mladih u Bihaću
Vlast u FBiH će pomoći u zapošljavanju mladih u Bihaću

BIHAĆ - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, zajedno s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH (FBiH) Fadilom Novalićem i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, danas drugog dana posjete opšinama Unsko-sanskog kantona (USK), posjetio je Grad Bihać.

S gradskim i kantonalnim čelnicima razgovaralo se o stanju i potrebama te razvojnim planovima Bihaća.

Obećana je podrška viših nivoa vlasti, prije svega u oblasti razvoja infrastrukture, poljoprivrede i turizma.

- Federacija BiH ovdje u bihaćkom kantonu, podržava prije svega projekt nove mreže cesta, preko JP Ceste FBiH iz EBRD kredita. Čak 25 miliona evra je u igri za naredni period i s druge strane, ukoliko Federacija uspije uvesti novi sistem putarina i preregistracije bilo bi još dodatno moguće govoriti o putu Bihać-Cazin - kazao je premijer Novalić novinarima nakon sastanka.

Istakao je i sistemsku potporu poljoprivredi s federalnog nivoa, dodavši da srećom ministar poljoprivrede dolazi odavde te da je ovaj kanton izrazito potentan u tom pogledu.

Uz to, govorilo se konkretno o početku podizanja aerodroma Bihać, zato što je bihaćka regija, kako on smatra, izrazito turistički interesantna i može ostvariti velike prihode u narednom periodu.

- Govorili smo o oživljavanju aerodroma Bihać za civilne letove, dakle ciljamo isključivo na te turističke čarter-letove. Tako da je Grad Bihać dužan pribaviti projekt, neku inicijalnu dokumentaciju, kako bismo mi slijedeće godine ušli u finansiranje - pojasnio je federalni premijer.

Bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević kazao je da se razgovaralo o razvoju grada Bihaća i USK-a, te da se ovog puta insistiralo, kao i u prethodnom periodu kontinuirano, da se otvore investicije u gradu Bihaću.

- Ono o čemu smo konkretno razgovarali, to je putna infstruktura. Postoje projekti u JP Ceste FBiH, postoji kredit EBRD-a i smatramo da je grad Bihać s pravom uključen u te projekte, a to je znači brza cesta, nova cesta s Graničnog prijelaza (GP) Izačić prema Kamenici, zatim da se nastavi put prema Bosanskoj Krupi, te da se napravi treća traka od Ripča prema Dubovskom, itd. - kazao je Galijašević.

Šta će se sve od toga realizovati i kada, ostaje da se vidi, po njegovim riječima, dobijeno je obećanje da se zaista treba u Bihać i USK ulagati, jer da bi se pričalo o razvoju privrede i zapošljavanju, smatra, moraju se stvoriti preduslovi.

Razgovaralo se i o ulaganju u turizam, kako je dodao, te s tim u vezi i o cesti Martinbrod-Kulen -Vakuf, za koju je neophodno osigurati oko dva miliona KM, kao i o putnom pravcu Gorjevac-Štrbački buk-Orašac-Ćelije barem u dogledno vrijeme, ako se ne može pomoći odmah.

Galijašević smatra da se treba popraviti i status Nacionalnog parka (NP) Una, koji bi trebao dobijati više sredstava za ulaganje u infrastrukturne projekte, a sve radi razvoja turizma.

Očekuje pomoć, a što je potvrdio i premijer Novalić, za početak rješavanja Sportskog aerodroma u Golubiću.

Visoka delegacija potom je otputovala u Cazin, nakon kojeg će posjetiti i opštine Velika Kladuša, Bužim i Bosanska Krupa, čime će završiti dvodnevnu posjetu USK-u.

U četvrtak su obišli Ključ, Sanski Most i Bosanski Petrovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije