Gradovi

Voda odsjekla dva naselja, poplavljen put u Janji

Voda odsjekla dva naselja, poplavljen put u Janji
Voda odsjekla dva naselja, poplavljen put u Janji

BIJELJINA - Tokom protekle noći izlile su se pojedine rječice i rijeke u Semberiji, pa je voda presjekla putnu komunikaciju u mjesnim zajednicama Novi i Donja Bukovica, gdje su kuće blokirane, ali nisu ugrožene, podaci su Gradskog štaba Civilne zaštite.

Šef Gradskog štaba Civilne zaštite Bijeljina Drago Ristić potvrdio je Srni da je u Mjesnoj zajednici Novi poplavljena putna komunikacija i odsječeno dvadesetak kuća, a uzrok je veliki porast vodostaja rijeke Save, koji je dostigao nivo odbrane od poplava, te rječica Gnjica i Lukavac, koje se na ovom mjestu ulivaju u Savu.

I u Donjoj Bukovici voda se izlila na put i ispresijecala lokalne puteve, pa je odsječeno 15 kuća, a u Mjesnoj zajednici Vršani poplavljeno je poljoprivredno zemljište.

U Mjesnoj zajednici Janja na dijelove puta Bijeljina - Zvornik izlila se rječica Janja. U ovom naselju jačina vode je izbila poklopce kanalizacionih šahtova, ali domaćinstva za sada nisu ugrožena.

Ristić kaže da će Civilna zaštita na poplavljena područja uputiti gumene čamce da bi građanima omogućili putnu komunikaciju.

Vodostaj Save porastao je tokom noći za 32 centimetra i dostigao nivo od 652 centimetra, pa je proglašena redovna odbrana od poplava. U Zvorniku je povećan protok rijeke Drine za oko 300 metara kubnih u sekundi i sada iznosi 1 129 metara kubnih u sekundi. Odbrana od poplava na ovoj rijeci se proglašava kada je protok 1.500 metara kubnih u sekundi.

Ristić je istakao da su se u Donjoj Čađavici i Donjem Dragaljevcu povukle lokalne rječice, koje se izlile juče i zaplavile domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije