Gradovi

Vodena bujica u Srebrenici

Vodena bujica u Srebrenici
Vodena bujica u Srebrenici

SREBRENICA - Usljed otapanja snijega koji je prije tri dana pao po brdima iznad Srebrenice i neprekidne kiše došlo je do pojave bujica i izlivanja rječice Križevice, što je ugrozilo naselje Žuti Most, javlja dopisnik Srne.

U ovom srebreničkom naselju koje graniči sa opštinom Bratunac, a izgrađeno je nakon proteklog rata, voda je preplavila oranice i povrće i prodrla u pomoćne objekte, a ukoliko kiša ne prestane, prijeti opasnost od plavljenja stambenih objekata.

Mještani ovog srpskog naselja već godinama traže pomoć od opštine da se realizuje projekat uređenja korita rječice Križevice kroz naselje i podigne odgovarajući nasip, a dio nasipa su sami podigli, ali taj projekat još nije naišao na podršku.

Vodena bujica pojavila se i u Srebrenici, gdje potoci teku niz strme ulice i nanose kamen i mulj u centar  naselja.

Aktiviran je Opštinski štab Civilne zaštite koji preduzima određene mjere na sprečavanju  daljeg plavljenja ugroženih područja.

"Angažovali smo mehanizaciju radi dovoza vreća sa pijeskom da bismo spriječili izlivanje vode iz korita na kritičnim mjestima i prodiranje vodene stihije u kuće", izjavio je dežurni u Štabu Civilne zaštite Hasudin Mustafić.

Iako kiša na ovom području pada nešto slabijim intenzitetom nego noćas, vodostaj Križevice i dalje raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije