Gradovi

Vodostaj Sane u Prijedoru u porastu

ISTOČNO SARAJEVO - Vodostaj Sane u Prijedoru ima tendenciju rasta jer kiša pada u posljednjih 12 časova na slivnom području ove rijeke, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

U toku noći, zbog intenzivnih padavina, došlo je do naglog rasta i izlivanja rijeka i potoka i to: Miloševica, Puharska, Zukovac i Gašnica i drugih, koje su zaplavile stambene objekte u naseljenim mjestima Vrbice, Topolik, Puharska, Čejreci, Raškovac i Urije.

Jutros je došlo do znatnijeg povlačenja plavnih voda iz ovih naselja, a trenutno su zaplavljene podrumske prostorije u ovim naseljima.

Pripadnici Odsjeka Civilne zaštite i vatrogasne jedinice Prijedor noćas su bili na terenu, pratili situaciju i intervenisali u najhitnijim slučajevima.

U opštini Kozarska Dubica rijeka Knežica se izlila u naseljenom mjestu Knežica i za sada plavi poljoprivredno zemljište, a iz 15 kuća koje su noćas bile poplavljene, voda se povukla i sada su zaplavljene.

Vodostaj Save jutros u 7.00 časova iznosi 778 centimetara i u blagom je porastu, a vodostaj Une  350 centimetara i ima tendenciju rasta.

Načelnik opštine Kostajnica sinoć je proglasio vanrednu situaciju zbog opasnost od poplava, bujica i klizišta, a koordinaciju i rukovođenje zaštite i spasavanja provodi Opštinski štab za vanredne situacije.

Rijeka Tavija i potok Bubnjarica, koji su se sinoć izlili u centru Kostajnice, vratili su se u korita.

Vodostaj Une ima tendenciju rasta i prema mjerenju izvršenom u 7.00 časova iznosi 350 centimetara kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije