Gradovi

Vodostaji rijeka u porastu, na snazi redovne mjere zaštite od poplave

Vodostaji rijeka u porastu, na snazi redovne mjere zaštite od poplave
Foto: Srna | Vodostaji rijeka u porastu, na snazi redovne mjere zaštite od poplave

NOVI GRAD - Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu i na ovom području na snazi su redovne mjere zaštite od poplava, saopšteno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.

Vodostaj Une jutros u 7.00 časova bio je 398 centimetara, a Sane 416 centimetara i u odnosu na juče viši su za oko 75 centimetara.

Kolektori u Novom Gradu, koji izbacuju vodu iz korita, bili su uključene od utorka 12. decembra do juče, a ponovo su uključeni sinoć u 22.00 časa.

U protekla 24 časa na području ove opštine palo je 24 litra kiše po metru kvadratnom.

Zbog izlivanja rijeke Sane u Blagaju od juče popodne u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Novi Grad-Vitasovci-Radomirovac.

Kada je riječ o elektrosnabdijevanju, izvan napona je dalekovod Kuljani, a prijevljeno je i 10 kvarova na elektromreži.

Visina snježnog pokrivača na području opštine Novi Grad iznosi 10 centimetara.

U porastu vodostaji rječica Jablanica i Lubina

Jaka kiša koja je padala  na području opštine Gradiška uslovila je povećanje vodostaja riječica Jablanica, Lubina, koje su se izlile na pojedinim mjestima, te riječice Vrbaške.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević rekao je da su se Jablanica i Lubina na pojedinim mjestima izlile iz korita nakon kiše koja je padala sinoć, ali da nije došlo do ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara.

Knežević je naveo da je riječica Lubina zaplavila dva dvorišta u Drageljima, ali da nije došlo do plavljenja kuća i ostalih objekata.

"Najugroženije je vikend naselje u Lužanima, gdje je Lubina zaplavila dvorišta sedam vikendica", naveo je Knežević.

Sinoć je došlo i do plavljenja većeg dijela podrumskih prostorija u naselju Senjak u Gradišci, što se često dešava kada kiša obilno padne u kratkom vremenskom intervalu.

Direktor Komunalnog preduzeća "Vodovod" Gradiška Sandro Zeničanin izjavio je da su pumpe na crpnoj stanici Kej radile neprekidno, ali da nije bilo moguće ispumpati toliko veliku količinu oborinskih voda, jer je u kratkom vremenskom roku palo 44 litre kiše po metru kvadratnom, a dodatni problem stvarao je visok vodostaj podzemnih voda i rijeke Save.

Zeničanin je dodao da su, zbog najvljenih obilnih padavina, juče uputili upozorenje i javno obavještenje građanima da sklone sve vrijedne stvari iz podrumskih prostorija.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci jutros je bio 652 centimetra i nije dostigao kotu redovne odbrane od poplava koja je na 730 centimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije