Gradovi

Vrtić naplaćuje troškove i od roditelja i od Ministarstva?

Vrtić naplaćuje troškove i od roditelja i od Ministarstva?
Vrtić naplaćuje troškove i od roditelja i od Ministarstva?

PRIJEDOR - Dječiji vrtić "Radost" iz Prijedora objavio je da će program pripreme za školu budućih prvačića finansirati roditelji sa 40 KM mjesečno, čime će biti pokrivene plate vaspitača i didaktički materijal.

Te troškove, inače, u cjelosti pokriva Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za period od tri mjeseca programa.

"Za sve predškolske ustanove uključene u program pripreme pred polazak u školu Ministarstvo osigurava sredstva za bruto obaveze za vaspitno-obrazovne radnike i nabavku didaktičkog materijala", rečeno je Srni u Ministarstvu.

Na pitanje da li Dječiji vrtić "Radost" ova iste troškove namjerava da naplati  i od roditelja i od Ministarstva, vršilac dužnosti direktora Dušanka Božić odgovorila je Srni da za svoje aktivnosti ima saglasnost Ministarstva.

Predškolski pripremni program u Dječijem vrtiću "Radost" Prijedor počinje 9. februara i traje do 29. maja, a Ministarstvo pokriva dva najveća troška za period od 2. marta do 29. maja.

Uprkos tome, v.d. direktora prijedorskog vrtića objavila je da roditelji program finansiraju, a ne sufinansiraju, i da su obavezni da plaćaju 40 KM mjesečno, a ne samo za 15 radnih dana u februaru odnosno razliku u odnosu na period koji finasira Ministarstvo.

Za osnovne škole resorno ministarstvo, takođe, osigurava sredstva za bruto obaveze za vaspitno-obrazovne radnike, a didaktički materijal obezbjeđuje organizacija "Pomozimo djeci" /Save the Children/.

Za pripremni program za predškolce Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je u prethodne četiri godine izdvojilo ukupno 860.000 maraka.

U budžetu grada Prijedora za 2015. godinu za rad Dječijeg vrtića „Radost“ planirano je 1.723.920.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije