Gradovi

Vučanović opozvan, slijede novi izbori

Vučanović opozvan, slijede novi izbori
Vučanović opozvan, slijede novi izbori

KOTOR VAROŠ - Nakon odbornika, Dalibor Vučanović, načelnik Kotor Varoša, na referendumu o opozivu koji je održan u nedjelju izgubio je i povjerenje građana koji su se na njega odazvali.

Od njih 6.132, koliko je izašlo na birališta, što je tek 28,55 odsto od ukupnog biračkog tijela koje je imalo pravo glasa, za opoziv se izjasnilo 3.279 birača, dok je protiv opoziva bilo 2.787, pokazuju prvi preliminarni rezultati.

Opoziv automatski znači da će građani uskoro birati novog načelnika opštine, a do čijeg će imenovanja funkciju obavljati Marko Zeljković iz SDS-a, koji je do sada bio zamjenik.

Birači u ovoj opštini će tako zaključno sa lokalnim izborima 2016. godine na birališta izaći čak četiri puta u četiri godine.

Oni su 2012. izabrali načelnika, 2014. ga opozvali, sljedeće godine na vanrednim izborima biraju novog, koji će tu biti samo do raspisivanja redovnih lokalnih koji će se održati za dvije godine.   

O tome ko će biti kandidati za Vučanovićevog nasljednika danas, dan nakon održanog referenduma, niko nije smio da precizira, kako iz vlasti tako i iz opozicionih redova.

Ono što je potvrđeno ranije je da će SDS i PDP, koji uz podršku SDA imaju novu skupštinsku većinu, prvi put u Kotor Varošu imati zajedničkog kandidata.

"O tome još nismo razgovarali jer je još za to rano. Čekamo da se procedura u vezi sa opozivom završi i nakon toga će biti poznato ime kandidata", kazao nam je Radenko Čupić, šef Kluba odbornika u Skupštini opštine.

Dalibor Vučanović, još aktuelni načelnik opštine, komentarišući volju građana još jednom je kazao kako su referendum i cijeli postupak sprovedeni brzopleto, sa puno propusta, na koje će se žaliti.

"Ispostavilo se da su nepravilnosti i neregularnosti uticale na konačni rezultat, kao i sama pozicija koja je sa bošnjačkim glasovima prevagnula", kaže on. 

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH pojašnjavaju kako Izborni zakon BiH u slučaju opoziva nalaže raspisivanje novih prijevremenih izbora u roku od 90 dana od dana prestanka mandata.

"Kada dobijemo materijale i dokumentaciju i ako se utvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom i propisima, utvrđujemo prestanak mandata načelniku opštine", kazala nam je Maksida Pirić, portparol CIK BiH.

Kako je rekla, sredstva za prijevremeni izbor načelnika dužna je da obezbijedi lokalna zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije