Gradovi

Za nekoliko minuta potopljeno 100 kuća

Za nekoliko minuta potopljeno 100 kuća
Za nekoliko minuta potopljeno 100 kuća

KOSTAJNICA - Jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je juče popodne Kostajnicu, tako da su bujične vode za svega nekoliko minuta poplavile oko stotinu kuća i nekoliko proizvodnih objekata.

Prema prvim procjenama, štata je veća od one koja je nastala u majskim poplavama, koje takođe nisu zaobišle ovu lokalnu zajednicu.

Stanovnici donjeg dijela ove opštine su ispričali da se sve dogodilo oko 19 časova i da je trajalo svega nekoliko minuta. Mještani Kostajnice su ispričali da je voda iza sebe ostavila mulj, blato i otpad.

"To je sve bilo u pet minuta. Pred sobom je nosilo sve, da se ne može opisati", ispričala je Mileva Basrak iz Kostajice.

Milka Vujanović, takođe mještanka, kazala je da u Kostajnici živi 50 godina, te da ovako nešto nije doživjela.

"Kokoške je podavilo, piliće isto... Podrum, ljetina, dvorište, sve je bilo pod vodom dubine jedan metar. To ja nisam zapamtila", ispričala je Vujanovićeva.

Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica, kazao je da je riječ o poplavi kakva nije zapamćena u ovoj lokalnoj zajednici.

Prema podacima nadležnih, voda je odnijela i jedan drveni most i opustošila usjeve i stočni fond, a u domovima uništila namještaj i aparate.

"Rječice Mačkovac, Strigova i drugi manji potoci sa okolnih brda sručili su se na grad u roku od 15 minuta i voda je prodrla u veći broj objekata nego tokom majskih poplava, uključujući i dva veća privredna subjekta", potvrdio je Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

Prema njegovim riječima, interventne ekipe Civilne zaštite, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Komunalnog preduzeća i "Elektrodistribucije" izašle su odmah na teren i pomagale građanima u ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uspostavljanju snabdijevanja električnom energijom.

Zoran Kos, načelnik Civilne zaštite opštine Kostajnica, potvrdio je da se usljed jakih padavina izlila rijeka Tavija te poplavila veliki broj stambenih objekata. Ekipe Civilne zaštite su, potvrdio je i on, odmah izašle na teren kako bi pružile pomoć stanovnicima.

Voda se danas polako počela povlačiti, ali šteta je ogromnih razmjera. Formirana je komisija koja će evidentirati posljedice ovog jakog nevremena.

Podsjećanja radi, šteta na području ove opštine tokom poplava u maju procijenjena je na 3,5 miliona maraka. Od toga je na stambenim i pomoćnim objektima šteta 1.070.000, infrastrukturi 1.042.000, privredi 58.000 i u poljoprivredi 1.320.000 KM.

Kostajnica, međutim, nije jedina lokalna zajednica u kojoj su, nakon majskog potopa, zabilježene nove poplave.

Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom, koje je 22. jula zahvatilo Bratunac, Maglaj, Lukavac, Doboj i Srebrenicu, potopilo je oko stotinu kuća, a vodena bujica odnijela je i desetak mostova i ušla u jedan školski objekat.

Ni te lokalne zajednice nisu bile pošteđene tokom majskih katastrofalnih poplava, tako da je lokalno stanovništvo, taman kada se počelo oporavljati od šoka, zaprepastila nova nevolja.

U nekoliko bratunačkih sela, 22. jula, poplavljeno je oko 100 objekata, a odneseno je pet manjih mostova.

Kada je riječ o Maglaju, istog dana došlo je do izlijevanja rijeke Jablanice, koja je poplavila oko 50 domaćinstava i uništila poljoprivredna dobra, te više mostova, a oštećen je i jedan lokalni vodovod.

Istog datuma, na području Doboja potopljeno je oko 20 kuća, a nekoliko ih je pod vodom bilo i u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije