Gradovi

Za nerazvijene opštine Hercegovine 3,5 miliona

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske planira da kroz Projekat poboljšanja uslova života na selu, u nerazvijene opštine Hercegovine, uz kreditne linije i učešće opština, uloži 3,5 miliona KM.

Riječ je o sredstvima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, koja se daju za podršku poljoprivrednicima, udruženjima i zadrugama, u saradnji sa lokalnim zajednicama, s ciljem da se proizvođači osnaže radi povezivanja sa tržištem.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi pri nadležnom ministarstvu Radenko Jeftić rekao je Srni da se projekat odnosi na opštine Rudo, Višegrad, Foča, Rogatica, Istočni Mostar, Bileća, Istočni Stari Grad, Trnovo, Berkovići, Kalinovik, Nevesinje, Čajniče, LJubinje i Novo Goražde.

"Tokom ove godine predviđena je izgradnja 12 lokalnih infrastrukturnih podprojekata, koji podrazumijevaju vodovode, puteve, objekte za poljoprivredna udruženja i slično", objasnio je Jeftić.

Prema njegovim riječima, planirano je i angažovanje dva konsultanta za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i jednog konsultanta za uzgoj i selekciju u stočarstvu.

"Plan je da ovi konsultanti održe niz obuka kojima će biti obuhvaćeno oko 1.200 poljoprivrednih proizvođača u oblasti stočarstva, voćarstva i povrtlarstva", naveo je Jeftić.

On je dodao da će projekat pružiti podršku udruženju kozara kroz nabavku najmanje 12 kvalitetnih priplodnih jarčeva iz Austrije, kako bi poboljšali rasni sastav koza na tom području.

Osim toga, za potrebe udruženja planira se izgradnja tri do četiri bazena za kupanje ovaca, te mobilnih stojnica za šišanje vune i obrezivanje papaka.

"Tu je i nabavka ostale opreme za četiri udruženja proizvođača, kao što su sušare za voće, ali i druga oprema za udruženja čija je proizvodnja ekonomski opravdana", naglasio je Jeftić.

U okviru zadružnog saveza, tvrdi Jeftić, nastaviće se angažovanje konsultanta koji će imati zadatak da radi na institucionalnom jačanju zadružnog sektora.

On je napomenuo da je u okviru komponente ruralnog finasiranja, planirano potpisivanje ugovora sa najmanje dvije finansijske institucije preko kojih će biti plasirano najmanje 1,1 milion KM kredita korisnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije