Gradovi

Zabranjena upotreba: Ešerihija u vodi uznemirila Bilećane!

Zabranjena upotreba: Ešerihija u vodi uznemirila Bilećane!
Foto: N.N. | Zabranjena upotreba: Ešerihija u vodi uznemirila Bilećane!

BILEĆA - U bilećkom "Vodovodu" je pronađena povećana koncentracija bakterije ešerihije, o čemu su obaviješteni i potrošači, a zabranjena je upotreba vode za čitavu opštinu.

Jedna Bilećanka kaže da neće piti vodu do daljeg i da je zabrinuta zbog dvoje unučadi, pa vodu kupuju u prodavnici, a česme su zavrnu"Na jednoj od nekoliko kontrolnih tačaka utvrđen je veći broj od dozvoljenog broja bakterija ešerihije, pa smo zbog toga zabranili upotrebu vode za čitavu opštinu dok ne uradimo ponovno uzorkovanje koje je već obavljeno, ali se rezultati analize koju radimo u Trebinju još iščekuju", rekao je za "Nezavisne" Branislav Vukoje, direktor "Vodovoda" Bileća.

On pojašnjava da su Bilećani prije petanestak dana imali problem sa neugodnim mirisom vode i da su tada uzorak slali za Banjaluku.

Kaže da tadašnji miris vode ipak nema nikakve veze sa ešerihijom i novonastalim problemom, jer je ustanovljeno da je jedini uzrok tadašnjeg problema dugotrajna suša koja je uzrokovala nestanak vode i u podzemnim tokovima.

"Ešerihija je stalno prisutna u sirovoj vodi koja je neprerađena, a količina ove bakterije se smanjuje preradom vode koja se obavlja u vodovodima, tako da i sada mi imamo ispravnu vodu na nekoliko kontrolnih tačaka, a samo na jednoj je mutnoća, koja je ovih dana velika zbog naglih padavina i priliva, omela dezinfekciju vode, pa smo dobili  upute o promjeni režima dezinfekcije", naveo je Vukoje.

Napominjući da u ovom slučaju hlor "nije odradio svoje" jer mutnoća jako ometa taj proces, Vukoje kaže da su novu dezinfekciju uradili u skladu sa uputstvima iz nadležnih ustanova i uz nadzor sanitarnih inspektora, tako da se nadaju da će nova uzorkovana voda pokazati pozitivne efekte.

U Domu zdravlja Bileća, međutim, kažu da nema mjesta panici i da oni još nisu imali nijednog pacijenta koji se žalio na posljedice zbog pijenja vode.

"Bilećani su upozoreni na ešerihiju i prokuvavaju vodu, što i mi preporučujemo", kaže dr Slavko Boljanović, v.d. direktora Doma zdravlja Bileća.

On kaže da se svaka bakterija, pa i ešerihija, ubija prokuvavanjem, te tvrdi da je konzumacija ovakve vode bezbjedna, a da će više informacija o ovom problemu imati nakon stručnog sastanka danas ujutro, kada bi trebalo da se znaju i rezultati novih analiza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije