Gradovi

Zaposlenici Gradske uprave podnijeli krivičnu prijavu protiv Ive Komšića

Zaposlenici Gradske uprave podnijeli krivičnu prijavu protiv Ive Komšića
Zaposlenici Gradske uprave podnijeli krivičnu prijavu protiv Ive Komšića

SARAJEVO - Na adresu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo danas je pristigla krivična prijava protiv sarajevskog gradonačelnika Ive Komšića.

Komšić je prijavljen zbog "zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede prava iz radnog odnosa".

Prijavu je uputilo više od 70 zaposlenika Gradske uprave i Gradskog vijeća Grada Sarajeva, među kojima su i pomoćnici gradonačelnika.

U krivičnoj prijavi, koju je objavila agencija Patria, između ostalog stoji:

"Gradonačelnik Sarajeva je 2. februara donio akt-naredbu o obustavi isplate plata i naknada funkcionerima Grada Sarajeva, gradskim vijećnicma kao i državnim službenicima i namještenicima u organima Grada Sarajeva. Sporna naredba dostavljena je samo pomoćniku gradonačelnika za finasnije, s tim da je uvid u istu onemogućen ostalim uposlenicima.

S obzirom na to da nam je nepoznat pravni osnov kao i razlozi donošenja takve naredbe, smatramo da nije donesena u skladu sa odredbama Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH, kojima je propisano da je naredba opšti akt kojim se naređuje ili zabranjuje postupanje u određenoj situaciji koji ima opšti značaj, s tim da gradonačelnik može donositi opšte akte za izvršavanje propisa koje donosi Gradsko vijeće iz oblasti lokane samouprave grada kada je za to ovlašten tim propisom."

Dodajmo i da je, nakon prijavljivanja, procedura sljedeća: formira se predmet, kako se to službeno naziva, te isti ide "na sto" tužioca koji određuje dalje pravce procesa.

(NN/radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije