Gradovi

Zašto ćute odbornici pozicije?

Zašto ćute odbornici pozicije?
Foto: N.N. | Zašto ćute odbornici pozicije?

DOBOJ - Odbornici vladajuće garniture odlučili su da bojkotuju govornicu i medije, pa se u Skupštini grada Doboja može čuti samo glas nekolicine opozicionara, koji ne bježe ni od sedme sile.

Skupštinsku većinu osim SDS-ovih čine i odbornici DNS-a, SDA, SDP-a, SBiH, NDP-a, te PDP-a, koji skupštinska zasjedanja uglavnom posmatraju, a jedina aktivnost im je podizanje kartce "za" i "protiv".

Ko je i zašto "ućutkao" vladajuće ne zna ni Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, koji, izgleda, krši nepisano pravilo da nema potrebe da se diskutuje na sjednicama jer se u klubovima odbornika sve nedoumice otklone.

"To je pitanje upućeno za njih. PDP je dio vlasti, on nije dio SDS-a, tako da kažem. Morate da shvatite jednu razliku između koalicije i između partijske pripadnosti. PDP je uvijek imao svoj stav i uvijek će imati svoj stav o svim pitanjima, i odnosiće se odgovorno, predlagački", navodi Vasiljević.

Njegov kolega iz skupštinskih klupa, Srđan Todorović, predsjednik SP-ovog kluba, smatra da se i dnevni red za sjednice parlamenta taktički sastavlja, pa se na taj način nastoje mediji preusmjeriti na manje interesantne teme.

"Odnosno da se skrene pažnja sa tačaka dnevnog reda gdje postoje određeni lični i poslovni interesi nekih ljudi iz vlasti, i to je stara taktika", tvrdi Todorović, te podsjeća da je na posljednjem skupštinskom zasjedanju usvojeno više od deset odluka koje se tiču izmjena regulacionih planova i gradnje novih objekata.

To što su uglavnom usamljeni za govornicom ne smeta odbornicima SNSD-a, ali je nekima od njih zasmetao pokušaj potpredsjednika Skupštine Miloša Bukejlovića (SDS) da im ograniči koliko će diskutovati.

"Vi mislite da ste nedodirljivi, da možete da me prekidate dok govorim. Možda nisam osvojio glasova koliko ste vi, ali ne možete to da radite", rekao je Zoran Blagojević, odbornik SNSD-a.

U izbornim godinama su se uglavnom odbornici utrkivali ko će prije svojim istupima da upadne u oči novinarima i tako dobije željeni medijski prostor, te se isto može očekivati kada počnu kalkulacije u vezi s izbornim listama za parlament, na kojma se uvijek nađe desetak imena iz Skupštine grada.

"Neki odbornici moraju prvo da nauče da budu odbornici, pa tek onda da se bore za poslanike", poručila je Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a, reagujući na diskusiju svojih kolega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije