Gradovi

Završetak bolnice u Istočnom Sarajevu krajem oktobra

Završetak bolnice u Istočnom Sarajevu krajem oktobra
Foto: Srna | Završetak bolnice u Istočnom Sarajevu krajem oktobra

SARAJEVO – Bolnica u Istočnom Sarajevu biće završena do oktobra ove godine, najavili su danas iz Vlade Republike Srpske, ali i iz ove bolnice.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske posjetio je danas gradilište novog objekta bolnice u Istočnom Sarajevu i izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova.

U delegaciji koja je danas posjetila gradilište, osim Bogdanića, bili su Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i Staša Košarac, šef kluba SNSD-a u parlamentu BiH.

"I u ovoj godini od izvođača radova na objektu nove bolnice očekujemo da nastavi sa ovom dinamikom i da do planiranog roka završi investiciju. Završen je konstruktivni dio i započeti su instalaterski radovi", rekao je Bogdanić.

On je napomenuo da su radovi ušli u fazu kada izvođač radova više ne zavisi od vremenskih uslova, te da su stvoreni svi uslovi da objekat bude završen kako i je i planirano.

"Očekujem da to bude do kraja oktobra i da preselimo pacijente, čime ćemo sekundarnu zdravstvenu zaštitu podići na viši nivo", istakao je Bogdanić.

Podsjetio je da je u okviru projekta obuhvaćeno sve ,od medicinske opreme, sanitetskih vozila, namještaja, posteljine, te izrazio uvjerenje da će biti i dovoljno kvalitetnog ljekarskog kadra, s obzirom na tendenciju u regionu da ljekari odlaze da rade u zapadnu Evropu.

"S obziorom da je prije mjesec i po na Medicinskom fakultetu u Banjaluci promovisano više od 200 diplomaca medicinskih nauka, mi se nadamo da će biti dovoljno kadra", rekao je Bogdanić.

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednik NSRS kazala je da ostaje još mnogo toga da se uradi na objektu ove bolnice.

"Građani Istočnog Sarajeva konačno će dobiti bolnicu dostojnu čovjeka, bez obzira da li je riječ o pacijentima, zaposlenima ili posjetiocima", rekla je Jovičevićeva.

Ona je dodala da je projekat na dobrom putu da izlgeda upravo onako kako je i predstavljen.

Staša Košarac, šeg Kluba SNSD-a u PDBiH je naglasio da je Vlada Republike Srpske u proteklim godinama intenzivno razvijala primarnu zdravstvenu zaštitu, izgradnjom domova zdravlja na području Sarajevsko-romanijske regije, a da je bolnica kruna onog što je potrebno građanima ove regije kada je u pitanju zdravstvena zaštita.

"Očekujem da će se zajedno sa Vladom Republike Srpske i lokalna zajednica uključiti da bismo obezbijedili što kvalitetniji zdravstveni kadar u Istočnom Sarajevu, jer je jedna od ključnih potreba da se na tom nivou razvija ova zdravstvena ustanova u Istočnom Sarajevu", dodao je Košarac.

Goran Todorović, direktor bolnice u Istočnom Sarajevu izrazio je zadovoljstvo jer su grubi građevinski radovi na objektu nove bolnice završeni.

"Betonirano je 10.500 metara kvadratnih, počele su da se rade pregrade i instalacije. Radovi napreduju planiranom dinamikom i na kraju 2017. godine i početku 2018. godine ulazimo u novu fazu, a to su unutrašnji radovi",  rekao je Todorović.

Rade Marković, vlasnik grupacije "Marković invest-R.M" iz Laktaša, koja je izvođač radova, izrazio je zadovoljstvo da su grubi građevinski radovi okončani i da ostaje da se završe instalaterski, mašinski i elektro-radovi.

"Bravarija će biti do 31. janura, tako da će tada objekat biti zatvoren da mogu krenuti i završni instalaterski radovi. U oktobru će biti završeni svi radovi što se tiče objekta bolnice u Istočnom Sarajevu", naglasio je Marković.

U Istočnom Sarajevu je 7. jula 2017. godine položen kamen temeljac za izgradnju nove Bolnice, koja bi trebalo da košta 46,58 miliona KM bez PDV-a.

Novu zgradu ove bolnice izgradiće i opremiti grupa "Marković invest - R.M" iz Laktaša i "Medikal" iz Mostara, koji su na tenderu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije