Gradovi

Zbog jezika s djecom štrajkuju u Gradskoj upravi u Zvorniku

Zbog jezika s djecom štrajkuju u Gradskoj upravi u Zvorniku
Foto: N.N. | Zbog jezika s djecom štrajkuju u Gradskoj upravi u Zvorniku

ZVORNIK - Grupa roditelja bošnjačke nacionalnosti danas su skupa sa svojom djecom iz Osnovne škole "Sveti Sava" iz zvorničkog naselja Liplje započeli štrajk glađu u zgradi Gradske uprave Zvornik, jer, kako kažu, traže svoje pravo da u školi umjesto bošnjačkog jezika izučavaju "bosanski" jezik.

U momentu njihovog dolaska do zgrade Gradske uprave gradonačelnik Zoran Stevanović nije bio u zgradi, ali je rekao da će se vratiti i razgovarati s njima.

Istakao je da oni čak nisu ni tražili da razgovaraju s njim, niti su se najavili da će da dođu, ali dok su boravili tu bili su vrlo korektni, te da su bili u prvom dijelu zgrade gdje bude portirski šalter.

Stevanović je rekao da oni traže uvođenje "bosanskog" jezika, a da Gradska uprava nije adresa gdje treba da štrajkuju, jer lokalna zajednica nije nadležna za donošenje takvih odluka.

"Ako misle da na taj način ostvaruju neka prava, što bi sad to bilo u zgradi lokalne uprave koja nema nikakvu nadležnost. Mi im tu ništa ne možemo pomoći, osim što  se može ometati normalno funkcionisanje", rekao je Stevanović.

Radomir Petrović, direktor OŠ "Sveti Sava", kaže da djeca bošnjačke nacionalnosti bojkotuju nastavu već duži period, jer traže da se u đačke knjižice i ostalu dokumentaciju upisuje naziv jezika "bosanski".

"Od njih 16 prije 20 dana je pet učenika krenulo na nastavu, dok ostalih 11 još ne idu", rekao je Petrović.

On je  dodao da je čuo da su bili u zgradi Gradske uprave, ali ne zna po kom osnovu.

"Djeci nije mjesto ni u opštini, ni na ulici, nego u đačkim klupama, a roditelji neka traže svoja prava. Nije grad nadležan za takve stvari, nego isključivo Ministarstvo prosvjete i kulture RS. To je političko pitanje i takve stvari treba iznijeti iz škole", rekao je Petrović za "Nezavisne".

Ministarstvo prosvjete i kulture RS danas se nije oglasilo po ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije