Gradovi

Zbog manjka opreme u DZ Foča za mještane kobni i ubodi pčela

Zbog manjka opreme u DZ Foča za mještane kobni i ubodi pčela
Zbog manjka opreme u DZ Foča za mještane kobni i ubodi pčela

FOČA/USTIKOLINA - Građani općine Foča/Ustikolina ne mogu dobiti adekvatnu medicinsku pomoć, jer je Dom zdravlja nedovoljno opremljen pa su čak dva čovjeka umrla od uboda pčele dok su iz ove općine stigla do goraždanske bolnice udaljene 20 kilometara.

Istakla je to Amra Kunovac, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koja je zatražila pomoć FBiH u opremanju ovog doma zdravlja. Njena inicijativa na sjednici Predstavničkog doma u srijedu nije dobila podršku.

"Domu zdravlja Ustikolina trebaju sanitetsko vozilo, ultrazvuk, agregat i audiometar. Kome pozli, nema aparata, nema dodatne opreme i mora čekati sanitet. Do najbliže bolnice u Goraždu je više od 20 kilometara. Nepojmljivo je da ljudi u 21. vijeku umru od uboda pčele", kazala je Kunovac.

Da je stanje teško i pomoć potrebna, juče je naglasila i sekretar mjesne zajednice Ustikolina Enisa Fočo, dodavši da je zdravstvenu zaštitu građana ove općine potrebno obogatiti što je moguće više.

"Istina je da su dva čovjeka umrla od uboda pčele dok su došli do bolnice u Goraždu. To se desilo prošle godine. Ono što Dom zdravlja pruža je u skladu sa uslovima koje ima. Lokalna zajednica pomaže koliko može, ali je to nedovoljno", kazala je Fočo.

Istakla je da u Dom zdravlja jednom sedmično dolaze internista iz Goražda i ginekolog te da Dom zdravlja Ustikolina ima dva ljekara opšte prakse.

"Postoje laboratorija i stomatološka ordinacija. Ima jedno vozilo Hitne pomoći, ali na ovoliki prostor pitanje je da li je to sve dovoljno", dodala je Fočo.

Alija Begović, direktor Doma zdravlja Ustikolina, pak je naglasio da stanje nije toliko dramatično, ali da bi im pomoć dobro došla i da nedostaju aparati.

"Vozilo je prilično staro, ali vozi. Pruža se maksimalno što se može. Materijalni uslovi jesu loši. Ultrazvučni aparat je star preko 20 godina. Poteškoća ima. Ova općina brojčano nije velika, ali teritorijalno jeste pa ima poteškoća kada zimi, na primjer, zovne nena iz nekog sela i mi odemo, ali snijeg nije očišćen i treba nam teretno vozilo", dodao je Begović.

Na pitanje o komplikacijama kod pacijenata dok se dođe do bolnice u Goraždu odgovorio je da ne bi rekao da su imali dramatične situacije, te napomenuo i da ima sela u Goraždu koja su udaljenija od Ustikoline.

Alen Pašović, ministar socijalne politike, zdravstva, izbjeglih i raseljenih Bosansko-podrinjskog kantona, kaže da svake godine pruže pomoć Domu zdravlja u Ustikolini, koja, priznaje on, nije dovoljna, ali da iz kantonalnog budžeta ide svega 40.000 KM za zdravstvo godišnje, što ne može pokriti potrebe čak i kada bi se cjelokupan iznos dao samo jednom domu zdravlja.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, naglasio je da nema finansijskih sredstava za pomoć zdravstvenim ustanovama na nivou kantona te da pomoć treba tražiti od osnivača, odnosno općina i kantona, koji o svojim zdravstvenim ustanovama moraju voditi brigu.

Poslanica Kunovac je istakla da, nakon njene inicijative da se iz budžeta FBiH pomogne ovom domu zdravlja, neće odustati pa će amandmanima tražiti sredstva kada se bude radio rebalans federalnog budžeta.

U obrazloženju načina glasanja za njenu inicijativu u Predstavničkom domu, gdje su poslanici bili suzdržani, šef Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović kazao je da svi poslanici sigurno imaju slične opravdane zahtjeve, "ali ako bi dizali ruke za ovakve inicijative, gdje bi onda doveli budžet FBiH".

"To nije u ovom trenutku posao ovog parlamenta", dodao je Osmanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije