Gradovi

Zbog naplate starih presuda Kozarska Dubica nema ni za socijalu ni za plate

Zbog naplate starih presuda Kozarska Dubica nema ni za socijalu ni za plate
Foto: Aco Čavić | Zbog naplate starih presuda Kozarska Dubica nema ni za socijalu ni za plate

KOZARSKA DUBICA - Stare presude su budžet opštine Kozarska Dubica dovele pred kolaps, a kao jedinu nadu za izlaz iz finansijske dubioze vide u pomoći Vlade RS, potvrdio je u petak Radenko Reljić, načelnik ove lokalne zajednice.

"Presude zbog kojih prijeti kolaps budžetu opštine Kozarska Dubica su iz posljednjih 15-20 godina, to su postupci koji su se vukli i evo sada su se poklopili u isto vrijeme i pristižu u toku ovog mjeseca. Imali smo blokadu dva puta u iznosu od po 30.000, po 50.000 maraka i ukupno do sada imamo 200.000 KM blokade", rekao je Reljić za "Nezavisne".

Naglasio je da ova opština ima još jednu tužbu koja treba da pristigne, kao i presude od 70.000 i od 100.000 maraka koje treba isplatiti, što je, kako kaže, već iznos od 300.000-400.000 KM.

Za te tužbe, koje se vuku dvadesetak godina, istekli su svi pravni lijekovi te sada dolaze na naplatu presude.

"Nemamo novca da isplatim socijalnu pomoć, nemamo da isplatimo plate, a to nije sve. Imamo od firme koja je radila popravku puteva i izgradnju asfalta, prije nego što sam ja postao načelnik, tužbu za neplaćanje faktura u iznosu od 850.000 KM i ona postaje izvršna u toku ove godine. Tu je još jedna tužba od njih u iznosu od milion maraka, a budžet nam se smanjio sa 10,5 miliona na 7,6 miliona maraka, tako da je nemoguća misija da se s toliko malo novca uklopimo", naglasio je Reljić.

Vlada RS je, navodi Reljić, jedina kojoj se u ovom trenutku mogu obratiti za pomoć, jer im drugi izbor ne preostaje.

"Mi smo satjerani u ćošak i na ovom nivou ne možemo tolike dugove nositi, a krivi su svi koji su nam ih ostavili - od političkih struktura, šefova, kao i načelnika koji su ranije učestvovali u svemu tome", kazao je Reljić.

Šteta i grehota je, naglašava Reljić, da neka firma iz budžeta izvuče 500.000-600.000 maraka, a da neko ko živi od 150 KM socijalne pomoći umire ili da, kako kaže, nema za lijek ili hranu.

"Sad interventno bi nam trebalo 500.000 KM samo da pokrpimo te rupe i da živimo sljedeća neka dva mjeseca, ali za dvije tužbe koje dolaze od 850.000 KM i od milion KM trebaće nam dva miliona maraka, a opština Dubica to ne može obezbijediti i mi ćemo se srušiti ako ne dobijemo pomoć", tvrdi Reljić.

Ministarstvo finansija RS je, pojašnjava Reljić, davalo zaduženja tadašnjim zvaničnicima Dubice, ali je problem, tvrdi, što su oni zaduženja koristili da "naduvaju" bužet kako ne bi prešli kvotu zaduženja budžeta od 18 odsto.

"Sada se desilo da je budžet s realnih 10,5 miliona pao na 7,6 miliona KM i više zaduženje nije 18 odsto nego je daleko veće od toga", ističe Reljić.

Kako navodi, nema prostora ni za reprogram, a prošle godine je izvršena emisija obveznica i pozatvarano je oko 9.000.000 KM kredita, čime je, pojašnjava, budžet rasterećen za dvadesetak hiljada maraka mjesečno.

"Mi više ne možemo reprogramirati zbog tog što banke opštinu Kozarska Dubica drže u kategoriji C, što je u bankarskom jeziku 'smeće'. Neće niko da da bilo kakav kredit jer smo nelikvidni i nemoguće je više od banke dobiti bilo kakav kredit", naveo je Reljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije