Gradovi

Zeljković: Prioriteti - vodosnabdijevanje i putna infrastruktura

Zeljković: Prioriteti - vodosnabdijevanje i putna infrastruktura
Zeljković: Prioriteti - vodosnabdijevanje i putna infrastruktura

ČELINAC - Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković najavljuje nastavak projekata vodosnabdijevanja i putne infrastrukture, kao prioriteta u novom mandatu opštinske uprave.

Zeljković poručuje za Srnu da će biti nastavljena izgradnja vodovoda u mjesnim zajednicama Šnjegotina Velika, Šnjegotina Srednja, Štrbe, te vodovodne mreže četvrte i pete visinske zone u mjesnoj zajednici Opsječko, koja će pokrivati i Markovac.

"Tu su i nove bušotine u naselju Kumanović da bismo obezbijedili novu količinu vode iz vlastitih izvorišta i time rasteretili kapacitete vode koje dobijamo iz `Vodovoda` Banjaluka", napominje Zeljković.

On najavljuje da će biti rekonstruisana gradska vodovodna mreža sa po jednim krakom prema naseljima Štrbe i Opsječko, te sa odvajanjem kraka za industrijsku zonu.

"Planiramo izgradnju dodatnog bazena u mjesnoj zajednici Popovac koji bi omogućio vodosnabdijevanje za dio Popovca i Šahinovića, te napojnog voda i proširenje vodovodne mreže u naselju Babić", precizira Zeljković.

Da je vodosnabdijevanje važan projekat za stanovnike Čelinca, načelnik potvrđuje činjenicom da će rješavanjem ovog problema u naseljima Barakovac i Šnjegotina Donja definitivno biti završeno vodosnabdijevanje sva 34 naselja na području ove lokalne zajednice.

Kada je riječ o putnoj infrastrukturi i otklanjanju posljedica od poplava i sprečavanju novih, Zeljković je naveo da se trenutno pročišćava drugi dio korita rijeke Vrbanje, te da će već u prvom kvartalu naredne godine biti potpuno pročišćena i korita rijeka Jošavke, Ukrine i Šnjegotine.

"Izgradnja novog gradskog mosta jedna je od najozbiljnijih investicija koja nam predstoji u narednoj godini. Sve je pripremljeno do izdavanja građevinske dozvole", napominje on i navodi da je projektovana cijena 1,4 miliona KM, a, za sada, opština ima do 400.000 KM.

"Vjerujemo da ćemo naći načina da to obezbijedimo zajedno sa Vladom Republike Srpske i ministarstvima saobraćaja i vodoprivrede", napominje Zeljković za Srnu.

Kao treći prioritet, načelnik opštine Čelinac navodi jačanje komunalnih preduzeća, u smislu tehnike i ljudskih resursa, širenjem obima usluga, prije svega u preduzeću "Zelenilo i čistoća".

Načelnik naglašava da je zdravstvena zaštita u Čelincu vrlo efikasno riješena i kvalitetno organizovana kroz Dom zdravlja i tri područne ambulante, dok određeni problemi postoje u dijelu socijalne zaštite, prije svega jer Centar za socijalni rad opterećuje budžet opštine sa oko 1,2 miliona KM.

"Imamo više od 500 korisnika socijalne pomoći i pomoći za tuđu njegu. To u velikoj mjeri opterećuje budžet, koji je prešao šest miliona KM. Budžet Centra je oko 22 odsto budžeta opštine", objašnjava Zeljković.

On ukazuje da je zbog toga budžet proteklih godina uglavnom socijalnog karaktera, te da za razvoj nije bilo dovoljno sredstava, iako se u Čelincu grade novi objekti zahvaljujući angažmanu lokalnih zvaničnika, podršci Vlade Srpske i međunarodnim organizacijama.

Druga ozbiljnija stavka jesu obaveze po kreditnom zaduženju za izgradnju infrastrukture.

"To je kredit koji koristimo već osam godina i imamo još naredne dvije godine da ga otplaćujemo, što iznosi od 550 do 600 hiljada na godišnjem nivou", kaže Zeljković, kandidat SNSD-a kojem su stanovnici Čelinca četvrti put dali povjerenje.

Zeljković navodi da je formirana skupštinska većina koju čini 18, od ukupno 25 odbornika, čime je napravljena stabilnost u zakonodavnom dijelu vlasti, što je važno da bi mogli biti realizovani planirani projekti u narednom četvorogodišnjem periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije