Gradovi

Zgrada na listi zaštićenog kulturnog nasljeđa prepuštena zubu vremena

Zgrada na listi zaštićenog kulturnog nasljeđa prepuštena zubu vremena
Foto: N.N. | Zgrada na listi zaštićenog kulturnog nasljeđa prepuštena zubu vremena

​SANSKI MOST - Zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu vrijedan je kulturno-istorijski spomenik koji treba renovirati i vratiti mu nekadašnji sjaj, zaključeno je na javnoj tribini o tome kako ovaj objekat zaštititi od daljeg propadanja.

Iako se zgrada nalazi na listi zaštićenog kulturnog nasljeđa, zgrada je trenutno prepuštena propadanju i zubu vremena.

Prema riječima Amira Kadića, direktora Zavoda za zaštitu kulturnog nasljeđa USK, građevina se nalazi u vrlo lošem stanju i njena eventualna restauracija bi iziskivala velika sredstva.

"U ovom slučaju situaciju komplikuje to što se zgrada nalazi u ingerenciji Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. Sve to komplikuje administrativno-zakonske procedure i u znatnoj mjeri poskupljuje projekat", kaže Kadić.

Prvi korak koji treba uraditi je izrada projektne dokumentacije kako bi se eventualno projekat mogao kandidovati kod domaćih vlasti ili međunarodnih institucija.

Profesor istorije u Sanskom Mostu Velid Selman ističe kako ovaj objekat za grad na Sani ima veliki simbolički značaj i istorijsku vrijednost.

"Brojne generacije Sanjana emotivno su vezane za ovu zgradu. Ona je simbol ekonomskog napretka i urbanističkog širenja Sanskog Mosta u jednom istorijskom periodu. Najbolje bi bilo kada bi se mogla preurediti u neku vrstu kulturnog centra i ostaviti u amanet budućim generacijama", kazao je Selman.

Inače, zgrada je nedavno stradala u požaru koji je izbio u njenom prizemlju, a spasena je samo pravovremenom intervencijom vatrogasaca. Stara željeznička stanica izgrađena je u vrijeme Austrougarske monarhije 1913. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije