Gradovi

Žirant sudskim putem dobio svoje pare

Žirant sudskim putem dobio svoje pare
Žirant sudskim putem dobio svoje pare

PRIJEDOR - Ishak Kolonić, čuveni enigmata iz Donje Ljubije kod Prijedora, kaže da pripada rijetkim i sretnim žirantima u BiH koji su sudskim putem uspjeli da izdejstvuju pravdu i natjeraju dužnike da im vrate pare koji su platili umjesto njih.

U Ishakovom slučaju sve je počelo prije pet godina kada su ga, bukvalno na ulici, ubijedili da kao žirant stavi potpis na kredit od 5.000 maraka.

„Bilo je to ovdje u čaršiji. Priđe mi čovjek i pita me „Bi li mi bio žirant?“. Odbijem, a on počne da me ubjeđuje. Ne znam šta se desilo, ali sam na kraju za njim kao ovca otišao do jedne mikrokreditne organizacije. Mislim, spasiće me ček od penzije koja iznosi samo 91 marku. Reći će da nisam sposoban da budem žirant, ali na moju veliku žalost i iznenađenje rekoše da može i da je sve u redu. Baš se nikako nisam mogao izvući“, priča Kolonić i dodaje da je jedno vrijeme bilo dobro.

Poznanik je plaćao kredit, a onda je počeo vrdati i izbjegavati rate koje je uplaćivao tek nakon Kolonićevih  intervencija. U jednom trenutku je potpuno prestao, a ubrzo se oglasila i mikrokreditna organizacija. S najavom da će ga tužiti. Nije pristao i uplatio je cijeli iznos preostalih  dugovanja, ali i presavio tabak i cijeli slučaj predao na sud.

„Potrajalo je nepune dvije godine, ali se na kraju isplatilo. Sud  je presudio u moju korist i sad mi se vraćaju one pare koje sam uplatio umjesto dužnika. Njemu svakog mjeseca od penzije skidaju određenu svotu i šalju na moj račun. A platiće i kamate i sudske troškove“, kaže Ishak i dodaje da se trud isplatio. Onim koji dijele njegove muke preporučuje isti postupak. I za nauk, to da nikom ne budu žiranti.

„U ovom trenutku samo bi svom sinu bio žirant. I inikom više na cijelom svijetu. Ne trebaju to ni da me pitaju“, kategoričan je  Kolonić.

„U posljednjih 12 mjeseci  obaveze plaćanja tuđih kredita oslobođeno je oko hiljadu žiranata“, kazao je nedavno Jovica Cvjetković, predsjednik Udruženja za za zaštitu žiranata u BIH. Sudovi su počeli da uvažavaju činjenicu da su krediti davani bez odgovarajuće dokumentacije.

(Infoprijedor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije