Gradovi

Znak na raskrsnici u Bosanskom Petrovcu "zavaravao" putnike

Znak na raskrsnici u Bosanskom Petrovcu "zavaravao" putnike
Znak na raskrsnici u Bosanskom Petrovcu "zavaravao" putnike

BOSANSKI PETROVAC - Na raskrsnici u Bosanskom Petrovcu biće napokon promijenjena tabla koja je zbog pogrešno navedene razdaljine između ovog mjesta i Bosanskog Grahova godinama zavaravala putnike.

Na tom saobraćajnom znaku stoji da udaljenost iz smjera Bosanskog Petrovca prema Bosanskom Grahovu iznosi 95 km, iako je ona manja čak za 36,38 km i iznosi tačno 58,62 km. 

Nakon što su neki putnici primijetili da se radi o pogrešnoj kilometraži, odnosno da do Bosanskog Grahova ima mnogo manje kilometara nego što pokazuje putokaz u Bosanskom Petrovcu, provjerili smo na internet stranici udaljenosti.com kolika je tačna razdaljina između ova dva mjesta. Ova  aplikacija nam je takođe potvrdila da od Bosanskog Petrovca do Bosankog Grahova magistralnim putem M.14.2 ima tačno 58,62 km.

Potom smo  kontaktirali nadležne u Bosanskom Petrovcu, gdje nam je Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, rekao da dosad niko nije podnosio inicijativu za promjenu table, ali je potvrdio da je kilometraža između dva mjesta manja od one trenutno navedene na spornoj tabli.

Dodao je da će odmah kontaktirati nadležne za održavanje puteva da se greška otkloni.

Hasem Mujić, stručni saradnik za praćenje i nadzor na održavanju magistralnih puteva Unsko-sanskog kantona, kazao je za "Nezavisne" da će u narednih dan-dva biti ispravljena greška, odnosno da će biti postavljena nova tabla koja će pokazivati tačnu kilometražu na putu između Bosanskog Petrovca i Bosanskog Grahova.

Na toj tabli su takođe još dva znaka koja takođe pogrešno pokazuju da od Bosanskog Petrovca do Knina ima 131 km, a do Splita 224 km. Prema tvrdnjama putnika, ali i aplikaciji udaljenosti.com tačna cestovna udaljenost Bosanski Petrovac - Knin iznosi 89,81 km i Bosanski Petrovac - Split 177,64 km. I ti znakovi će biti zamijenjeni.

Nijaz Kovačević iz firme "Kov-grad", šef održavanja na tom magistralnom putu, rekao je da je upoznao nadležne i da će sve to biti zamijenjeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije