BiH

Dvije trećine

Dvije trećine
Dvije trećine
M. Rener

SARAJEVO Dioničari naftne kompanije "Energopetrol" Sarajevo juče su na sjednici Skupštine većinom od 84,5 odsto glasova donijeli odluku o dokapitalizaciji ove firme.

Strateški partner u dokapitalizaciji ove jedine naftne kompanije u FBiH je mađarsko-hrvatski konzorcij INA/MOL, s kojim je Vlada FBiH početkom avgusta parafirala ugovor o dokapitalizaciji.

Kasema Ćatović, predstavnik državnog kapitala u Skupštini, potvrdila je juče da se potpisivanje ugovora o dokapitalizaciji s konzorcijem može očekivati za dva mjeseca.

`Na sjednici Skupštine dioničara donesene su odluke o prenosu 'Energopetrolovih' terminala u Pločama, Živinicama, Mostaru i Blažuju na Federaciju BiH. Donesena je i odluka o prenosu investicionog ulaganja u hotel 'Maršal' na Bjelašnici iz poslovnih knjiga 'Energopetrola' takođe na FBiH`, saopšteno je juče iz `Energopetrola` nakon sjednice Skupštine dioničara.

Sjednica je bila zatvorena za javnost, a nakon nje predstavnici dioničara, menadžmenta i Sindikata `Energopetrola` nisu željeli davati izjave. Na sjednici Skupštine je donesena i odluka o izmirenju međusobnih potraživanja između Vlade FBiH i `Energopetrola`, što je bio jedan od uslova konzorcija INA/MOL. Ranije je dogovoreno da će `Energopetrolovi` terminali biti isknjiženi uz naknadu dioničarima, a uz pomoć ovih sredstava `Energopetrol` treba da vrati dugove za putarine.

`Skupština je dala ovlaštenje Nadzornom odboru firme da predstavniku konzorcija omogući nadgledanje rada postojeće uprave do imenovanja nove`, navedeno je u saopštenju.

Pregovori o dokapitalizaciji sa konzorcijem trajali su više od godinu. INA/MOL će, prema ugovoru, u `Energopetrol` investirati 150 miliona KM, sa 60 miliona KM će sanirati dugove ove kompanije, zadržati svih 1.059 radnika, te izmiriti oko pet miliona KM gubitaka firme iz prošle godine, kao i gubitke u ovoj godini u visini prošlogodišnjih. Konzorcij će biti vlasnik 67 odsto kapitala `Energopetrola`, 22 odsto ostaje FBiH, a ostalo malim dioničarima. Dokapitalizacija se odnosi na 65 benzinskih pumpi i dvije poslovne zgrade `Energopetrola`.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije