Hronika

Adisu Medunjaninu prijeti doživotni zatvor

Adisu Medunjaninu prijeti doživotni zatvor
Adisu Medunjaninu prijeti doživotni zatvor

NJUJORK - Napad na njujoršku podzemnu željeznicu, koji je 2009. godine planirao Adis Medunjanin iz BiH, predstavlja najveću prijetnju za nacionalnu bezbjednost SAD od napada 11. septembra 2001. godine, tvrdi glavni tužilac Erik Holder, a piše ugledni "Chicago Tribune" u ponedjeljak.

Naime, Medunjaninu upravo sude zbog navoda optužnice da je učestvovao u zavjeri u kojoj je planiran napad na željeznicu, a list piše da su tužioci prilično uvjereni da je Medunjanin napad planirao sa dvojicom prijatelja iz srednje škole u Njujorku na nagovor pakistanskih operativaca Al Kaide.

Ako ga proglase krivim, Medunjanin bi moga dobiti doživotnu kaznu zatvora.

Medunjanin je negirao optužnicu, a njegovi advokati tvrde da je  na vrijeme odustao od planiranja napada. Međutim, Medunjanina terete njegovi partneri koji su već priznali krivicu, a koji tvrde da je on dio cijele zavjere.

Zarein Ahmedžaj, jedan od dvojice kolega, je rekao da je Adis pristao da bude jedan od bombaša samoubojica, te da "ni u jednom trenutku nije oklijevao", i da je bio "privržen planu". CT piše da se njegovo svjedočenje nastavlja danas, a da će svjedočiti i Nadžibula Zazi, drugi saučesnik u pokušaju terorističkog napada.

List prenosi svjedočenje Ahmedžaja da su njih trojica dali zavjet da će otputovati u Avganistan, proći antiameričku obuku, a nakon toga se priključiti talibanima u borbi protiv američkih trupa. Istakao je da nikad nisu stigli do Avganistana, nego da su ih sreli operativci Al Kaide, koji su ih odveli u kamp u Vaziristinu, planinskom regionu sjevernog Pakistana u blizini avganistanske granice.

Tamo su, kako je svjedočio Ahmedžaj, bili obučeni u rukovanju oružjem, a cijelu obuku su nadzirali mentori iz Al Kaide. Razgovarali su o potencijalnim metama napada u Njujorku, uključujući i napad na Tajms skver i Pen stanicu. Na kraju su se ipak dogovorili da izvedu samoubilački napad u septembru 2009. godine u njujorškoj željeznici u vrijeme kada je tamo najviše ljudi.

Medunjaninov advokat Robert Gotlib, piše list, tvrdi da je u tom trenutku Medunjanin odustao od zavjere, te da je shvatio da je zaveden i da je odlučio da ne želi biti terorista i bombaš samoubica.

Zazi je, kako navodi list, uhapšen u septembru, a u njegovom vozilu pronađeni su detonatori i eksplozivne materije.

Medunjanin je uhapšen početkom 2010. godine kada se, kako tvde, namjerno zabio automobilom u drugo vozilo kako bi pokušao izvršiti samoubistvo.

"Tužilaštvo je na sudu pokazalo audio-snimak poziva hitnoj pomoći u kojem se Medunjanin predstavio, iznio neke džihadističke izjave i uzviknuo 'mi volimo smrt' neposredno prije udara. U to vrijeme su ga nadzirali federalni agenti", navodi CT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije