Hronika

Advokat podnio krivičnu prijavu protiv direktora Republičkog pedagoškog zavoda

Advokat podnio krivičnu prijavu protiv direktora Republičkog pedagoškog zavoda
Foto: N.N. | Advokat podnio krivičnu prijavu protiv direktora Republičkog pedagoškog zavoda

BANJALUKA - Advokat Dario Sandić podnio je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv Predraga Damjanovića, direktora Republičkog pedagoškog zavoda, zbog Damjanovićevog dopisa poslatog direktorima banjalučkih srednjih škola da organizuju učešće učenika u osveštavanju temelja srpsko-ruskog hrama.

U izjavi za "Nezavisne", Sandić kaže da je ovim pozivom prekršen zakon.

"Zakon o osnovnom i Zakon o srednjem obrazovanju kažu da obustavu nastave može da odredi direktor škole - i niko više. On nije direktor škole i nije imao pravo da upućuje takav dopis", naveo je Sandić.

Prema njegovim riječima, na ovakav potez odlučio se zato što je pravnik i zbog toga što u zadnjih šest godina ukazuje na nezakonitosti širom RS i BiH. Upitan smatra li da ima osnove da se protiv Damjanovića pokrene istraga, odgovorio je potvrdno.

"Ovo nema veze s politikom, već samo s mojom strukom. U ovom slučaju je došlo do evidentnog kršenja zakona", ističe Sandić.

Dodao je da i sam ima troje djece u školi.

"Sin, koji je deveti razred, rekao mi je da na to ne bi išao. Kada je osveštanje bilo, dijete me je zvalo iz škole i reklo mi: 'Evo, stavljaju nas u redove, a ja sam rekao razrednoj da neću da idem'. Ja sam mu kazao: 'Samo reci da nećeš da ideš i sačekaj kod škole, a ako bude kakvih problema, ja ću doći'. Nije bilo nikakvih problema", naveo je Sandić.

Damjanović tvrdi da je to što je urađeno u skladu sa Zakonom član 56. stav 9.

"Ukoliko je od interesa da djeca nešto urade, direktori mogu da skrate nastavu. Obratile su se škole i rekle šta da uradimo ukoliko neko od nastavnika i učenika želi da ide na osveštenje, a mi smo rekli da dođu organizovano učenici sa svojim vjeroučiteljima i direktorima", naveo je Damjanović, te dodaje da je rečeno da dođe onaj ko želi, a nije bio cilj da se vrši pritisak na bilo koga.

Podsjetimo, ranije je iz resornog ministarstva saopšteno da je dopisom Pedagoškog zavoda RS o organizovanju dolaska učenika na osveštanje srpsko-ruskog hrama u Banjaluci prekršen član 56. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije