Hronika

Akcija Kurir: Utvrđen manjak i višak robe kod pojedinih obveznika

Akcija Kurir: Utvrđen manjak i višak robe kod pojedinih obveznika
Akcija Kurir: Utvrđen manjak i višak robe kod pojedinih obveznika

BANJALUKA - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ završili su kontrole poreskih obveznika koji su bili predmet akcije "Kurir" i kod pojedinih obveznika utvrdili su manjak robe na zalihama u iznosu od 948.496 KM, dok je kod pojedinih obveznika ustanovljen višak robe od 195.353 KM.

Iz UIO je saopšteno da su po okončanju ove akcije, koju su sproveli službenici UIO u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu /Sipa/, inspektori Sektora za poreze UIO završili kontrole poslovanja sedam pravnih lica, čiji su vlasnici kineski državljani i utvrđen je manjak robe vrijednosti 878.917 KM.

Na utvrđeni manjak robe biće obračunat PDV od 17 odsto, a protiv sedam pravnih lica čiji su vlasnici kineski državljani biće proslijeđen izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da su počinjena krivična djela poreska utaja i pranje novca.

Iz UIO podsjećaju da su službenici UIO i Sipe u nastavku akcije "Kurir", koja je prvobitno izvedena krajem prošle godine, 15. aprila izvršili pretrese na 18 lokacija širom BiH i utvrdili da je na nezakonit način iz BiH izneseno tri miliona evra.

"Postoji osnovana sumnja da su pravna lica čiji su vlasnici kineski državljani u prethodnih nekoliko godiina na nezakonit način uvozila robu u BiH, prodavali je `na crno` bez bilo kakve dokumentacije, a zatim novac pretvarali u evre i putem posrednika fizičkih lica - građana BiH, novac prenosili u Hrvatsku odakle je on posredstvom jedne komercijalne banke transferisan u Kinu", navodi se u saopštenju.

Iz UIO ističu da se sve informacije i dokazi nalaze u izvještajima koje će procesuirati Sud i Tužilaštvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije