Hronika

Uhapšeni u akciji "Lištica" budžet oštetili za 7,8 miliona KM

Uhapšeni u akciji "Lištica" budžet oštetili za 7,8 miliona KM
Uhapšeni u akciji "Lištica" budžet oštetili za 7,8 miliona KM

SARAJEVO - Četrnaest osoba je uhapšeno, a više od 20 lokacija je pretreseno u okviru akcije "Lištica", zbog sumnje da su kroz šverc rezanog duvana budžet BiH oštetili za najmanje 7,8 miliona maraka i ostvarili profit od 1,2 miliona KM.

Hapšenja i pretrese na području Širokog Brijega, Gruda, Čitluka, Sarajeva, Zenice i Gradačca izvršili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s kantonalnim MUP-ovima, a po nalogu Tužilaštva BiH.

Uhapšenima se na teret stavlja da su kao organizovana grupa tokom prošle i ove godine počinili niz krivičnih djela, pri čemu su oštetili građane i budžet BiH, dok su sa druge strane od profita sebi kupovali skupocjena vozila i nekretnine.

"Prema prikupljenim podacima iz istrage, osumnjičeni su tokom prošle i ove godine izvršili krijumčarenje više desetina tona rezanog duvana i duvana u listu, koji su najčešće krijumčarili u količinama od nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima i više tona duvana, koji je nakon toga prodavan, a da nisu plaćene akcize, fiskalne obaveze i PDV, koji su propisani zakonom", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaju kako su uhapšeni pod istragom zbog organizovanog kriminala, nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i skladištenja robe, te pranja novca.

Iz SIPA je saopšteno kako je u pretresima pronađeno i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duvana.

"Procjenjuje se da su nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM", saopštili su iz ove agencije.

Tužilaštvo i SIPA već duže vrijeme vode borbu protiv tzv. duvanske mafije, a u posljednjih nekoliko mjeseci sprovedeno je više akcija, među kojima su "List" i "List 1", koje su rezultirale oduzimanjem desetina tona duvana vrijednog više desetina miliona maraka kao i hapšenjem više osumnjičenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije