Hronika

Akcija Rebus: SIPA hapsi ćevabdžije iz "Mrkve", oštetili budžet FBiH za više miliona KM

Akcija Rebus: SIPA hapsi ćevabdžije iz "Mrkve", oštetili budžet FBiH za više miliona KM
Akcija Rebus: SIPA hapsi ćevabdžije iz "Mrkve", oštetili budžet FBiH za više miliona KM

SARAJEVO - SIPA na području Sarajeva sprovodi operativnu akciju „Rebus“, a slobode je lišeno pet lica osumnjičenih za organizovani kriminal, poresku utaju i pranje novca, navodi se u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. Akcija se sprovodi na širem području Sarajeva.

Slobode su lišena lica inicijala A.M. (1971), A.Ć. (1972), E.Š. (1985), A.B. (1984) i A.M. (1969).

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Lica lišena slobode sumnjiče se da su počinila pomenuta krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima „Mrkva grup d.o.o. Sarajevo“ i „Mrkva d.o.o. Sarajevo“. Sumnja se da je nezakonitim aktivnostima osumnjičenih lica u ovom predmetu budžet FBiH oštećen za više miliona KM.

Ćevabdžinica "Mrkva" je jedna od najpoznatijih ćevabdžinica u Sarajevu.

Navedene aktivnosti realizovane su po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečne istrage. Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA-e ostvarili su blisku saradnju sa službenicima Poreske uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti sprovedene su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Lica lišena slobode biće privedena u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predata na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije